Dat de perceptie van kleuren een belangrijk aspect van de psychologie is, is wel bekend. eDarling was benieuwd naar de associaties die mannen hebben bij de haarkleur van vrouwen en ondervroeg voor dit onderzoek 371 Nederlandssprekende single mannen met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

Opzet onderzoek

Aan de mannen werd gevraagd om vrouwen te beoordelen op verschillende aspecten, waarbij ze alleen de eigenschap van de haarkleur te horen kregen. Ze kregen bijvoorbeeld te horen dat de vrouw zwart haar had met vervolgens de vraag: “Zou u een date willen met deze vrouw?”. Belangrijk om te onthouden bij het interpreteren van de resultaten is dat de percentages die hieronder genoemd worden enkel vertellen of er “ja” of “nee” is geantwoord, en dat het geen keuzes tussen de verschillende haartypes zijn.

De meest opvallende resultaten op een rijtje

Intelligentie – Een vrouw met bruin haar wordt als meest intelligent gezien, 73.9% van de mannen geeft aan een vrouw met bruin haar intelligent te vinden. De mannen beoordeelden vrouwen met blond haar als minst intelligent, slechts 48.4 % gaf aan een blonde dame intelligent te vinden. Het stereotype ‘domme blondjes’ wordt hier maar weer eens bevestigd!

Aantrekkelijkheid & sexy – Wat opvalt is dat blond als erg aantrekkelijk wordt beoordeeld, namelijk door 80.5% van de mannen.  Rood wordt als minst aantrekkelijk beoordeeld; 57.7% van de mannen gaf aan een rode coupe aantrekkelijk te vinden. Hetzelfde zie je bij het beoordelen welke dameshaarkleur sexy is. 82.5% ging voor blond, en 58.9% voor roodharig. De brunettes en zwartharigen zweefden qua percentages tussen de blondines en roodharigen in.

Rood & affaire? – Opvallend is dat de kleur rood bij bijna alle aspecten lager scoort dan de andere haarkleuren, behalve bij de vraag of de vrouw geschikt zou zijn voor een tijdelijke affaire… toen scoorden de roodharigen hoger.

Betrouwbaarheid – Dames met bruin of zwart haar worden betrouwbaarder bevonden dan dames met rood of blond haar. 68.8% gaf aan een vrouw met bruin haar betrouwbaar te vinden, 62% met zwart haar,  terwijl 51% dat bij een blonde dame dacht en 48.6% bij een roodharige.

Typische dingen per haarkleur

Blond: aantrekkelijk en sexy maar niet zo intelligent

Bruin: betrouwbaar, succesvol, betrouwbaar

Rood: niet betrouwbaar, wel goed voor een affaire

Zwart: intelligent, succesvol, betrouwbaar

Concluderend

Wat kun je nu met deze informatie? Wellicht is het leuk voor een eigen experiment als je op stap gaat…

Het gehele persbericht is HIER te vinden.

 

 

 

Geschreven door eDarling

eDarling is één van de leidende Europese online relatiebemiddelingbureaus die zich richt op singles die het zoeken naar een goede langdurige relatie serieus nemen. De basis van eDarling’s matching systeem is de wetenschappelijke aaneenschakeling van persoonlijke eigenschappen. eDarling is in het bezit van een rijke bron van gegevens die (anoniem) gebruikt worden voor leuke en interessante onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *