De vraag naar psychologen of psychiaters wordt in Nederland als maar groter. Mensen durven vandaag de dag opener en eerlijker over trauma´s of problemen te praten. In tegenstelling tot eerdere generaties waarbij het vaak werd weggestopt. Een bezoek aan een psycholoog of psychiater kan verschillende redenen hebben. De voornaamste reden is dat de geestelijke gezondheid wordt gestimuleerd en dat trauma’s en problemen goed worden verwerkt. In het geval dat er sprake is van een trauma of mentaal probleem, is het belangrijk dat men hier ruimte voor krijgt om een consult te boeken bij een psycholoog of psychiater. Zorg kan immers duur zijn, wat niet iedereen kan veroorloven. Om antwoord te geven op de vraag of een consult bij een psycholoog of psychiater wordt vergoed, geeft dit artikel hier meer duidelijkheid over. Zo weet je beter waar je aan toe bent.

Wordt een consult vergoed?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: een consult bij een psycholoog of psychiater vallen onder de GGZ en dus de basisverzekering. Wel is het noodzakelijk om een verwijsbrief vanuit de huisarts te ontvangen, om er zeker van te zijn dat de zorgverzekeraar de kosten vergoed. Daarnaast heb je te maken met het eigen risico van €385, die zelfstandig betaald dient te worden, voordat de zorgverzekeraar de resterende kosten vergoed.

Pas je zorgpakket aan

Niet iedere vorm van psychische klachten wordt vergoed in Nederland. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om klachten zoals een burn-out, rouw en verlies of relatietherapie. Om hulp voor deze klachten vergoed te krijgen, is het noodzakelijk om het zorgpakket aan te passen. Dit is mogelijk door het vergelijken van je zorgverzekering. Een vergelijking van je zorgverzekering doe je online, zo zijn er diverse websites waarbij de vergelijking mogelijk is. Door vooraf de zorg aan te vinken die voor jou van belang is, zet de online vergelijker alle zorgaanbieders op een overzichtelijke manier onder elkaar. Zo is het voor jou mogelijk om de zorgaanbieder met de beste opties en de voordeligste maandelijkse premie te kiezen. Op deze manier betaal je nooit teveel voor jouw zorgverzekering.

 Kortom, een consult bij een psycholoog of psychiater valt onder de GGZ en zit dus in de basisverzekering. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen, zoals psychische zorg voor bijvoorbeeld een burn-out, rouw en verlies of relatietherapie. Door een vergelijking te maken voor jouw zorgverzekering 2023, is het mogelijk om deze kosten wel te vergoeden. Daarnaast weet je zeker dat je maandelijks de voordeligste prijs betaald.

*Dit artikel bevat sponsored content.

Geschreven door LEQUAL

LEQUAL is een online marketingbureau in Amsterdam dat organisaties online verder helpt. Vanuit hun kantoor wordt er iedere dag hard gewerkt om het beste resultaat te behalen voor hun klanten. Hoe? Door de beste online marketeers samen te laten werken met data en techniek.

1 comment

  1. Mijn nichtje heeft psychiatrische begeleiding nodig. Ze kampt de laatste paar maanden met klachten die maar niet over willen gaan. Het is goed om te weten dat je een verwijsbrief van de huisarts naar een behandelaar nodig hebt om de behandelingen vergoed te krijgen. Dat zal ik aan haar doorgeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *