Wanneer men juist op zoek is naar ‘opluchting’, komt er bij sommige mensen juist meer druk op de ketel te staan. Het is voor de meesten ondenkbaar maar voor sommige mensen is het een verschrikking om in publieke gelegenheden naar het toilet te gaan.

Parureris

Parureris, ook wel bekent als plasangst. Ongeveer 15% van de mannen, en 7% van de vrouwen lijden hieraan. De mensen die hieraan lijden kunnen onmogelijk of met grote moeite urineren in de aanwezigheid van anderen, of zelfs bij vermeende aanwezigheid. Dit kan bestempeld worden als specifieke fobie, maar het kan ook bestempeld worden als een sociale fobie. De mensen met deze beperking kunnen soms lastig van huis, durven geen drankje te nuttigen wanneer zij op pad gaan of hebben soms problemen om in hun eigen huis te urineren – uiteraard met alle gevolgen van dien.

De ziekte kan zo levensbepalend zijn dat de persoon de deur niet meer uit durft. Dit kan zo hoog oplopen dat hij of zij niet meer op vakantie gaat, of van baan verandert zodat hij of zij een eigen toilet tot zijn of haar beschikking heeft.

Psychosomatische klachten

Deze beperking wordt veroorzaakt door psychische problemen, en mondt uit in fysieke klachten. We spreken hier dan ook wel over een psychosomatische klacht. Voor sommige mensen is het een opluchting te horen dat er geen lichamelijk oorzaak is, en dat het via goede therapie te verhelpen is. Anderen kunnen het moeilijk accepteren dat er een schijnbaar geestelijke oorzaak ligt aan hun lichamelijk probleem.

Behandeling

Gelukkig is paruresis een aandoening die goed te behandelen is. Na diagnose door de dokter kan het probleem aangepakt worden door medicijnen, door gedragstherapie waarin de psycholoog pratend je angst zal proberen weg te nemen, of in ernstige gevallen door middel van een katheder.

Echter, doordat het onderwerp steeds meer bespreekbaar wordt is er goede hoop dat de drup toch nog in regen verandert. Van de drup in de regen lijkt dan ook het motto te zijn voor mensen die lijden aan het urinoirsyndroom!

Geschreven door Alex Hellemons

Alex is afgestudeerd Bachelor of Science Psychologie aan Tilburg University. Op dit moment rondt hij zijn Master Social Psychology af, waarbij hij zich richt op de economische track. Daarnaast is hij oud bestuurslid van studievereniging Complex, waar hij de functie van penningmeester heeft bekleedt.

3 comments

  1. Ha, mooi stuk! Ik ken nog wel iemand die daar last van heeft, jij ook nog? Haha! Is het ook een ziekte als je juist moet plassen als je in het openbaar bent? Dat zou pas vet zijn, moet je altijd pissen als je in de kroeg staat. Dát is pas vervelend! Nu heb ik daar persoonlijk ook wel last van, maar dat komt vooral door de hoeveelheid drankjes die ik naar binnen werk.
    Zo, nu eerst ff pisse

  2. Ik heb het al vanaf mijn lagere schooltijd , en later bij op stap gaan als ik genoeg gedronken heb lukt het af en toe wel , in vliegtuig niet 12 uur en langer in vliegtuig zonder je blaas te kunnen ledigen dat is een hel . ben nu 58 en loop er nog mee rond , Ik weet niet hoe ik verder moet met mijn leven , zie af en toe geen uitweg meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *