Een échte klassieker vandaag. Ruim 100 jaar geleden ontdekte Franz Müller-Lyer een cultuurgeboden optische illusie. In de psychologie staat deze illusie bekend als één van de klassiekers.

Kijkt u eens naar onderstaande afbeelding.

Zijn de lijnen even lang?

Zijn de lijnen in bovenstaande afbeelding even lang? De meeste mensen uit
ontwikkelde landen zullen suggereren dat de bovenste lijn langer is dan de onderste lijn.

Culturele verschillen

Dit heeft te maken met het feit dat men in ontwikkelde landen gewend is aan rechthoekige gebouwen en voorwerpen. Het gesuggereerde 3D-effect doet deze mensen daardoor vermoeden dat de bovenste lijn langer is. In culturen zonder rechthoekige gebouwen en voorwerpen zijn mensen veel minder gevoelig voor deze illusie.

Overigens; de beide lijnen zijn precies even lang!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *