Russel Clark en Elaine Hatfield deden een onderzoek waarin het verschil tussen mannen en vrouwen ten opzichte van seksuele aanbiedingen duidelijk werd.

Mannen en vrouwen van gemiddelde aantrekkelijkheid liepen op het tegenovergestelde geslacht af met de zin ‘Ik heb je wel eens vaker gezien en ik vind je erg aantrekkelijk’.

Daarna stelden ze één van de volgende drie vragen:

1. Wil je vanavond uitgaan?
2. Wil je meegaan naar mijn appartement?
3. Wil je met mij naar bed?

De uitkomst? 0% Van de vrouwen antwoordde ‘ja’ op de laatste vraag tegenover 75% van de mannen!

Evolutie of cultuur?

Een verklaring kan zijn dat dit evolutionair bepaald is. Mannen willen zoveel mogelijk nakomelingen krijgen om er zeker van te zijn dat hun genen blijven bestaan. Vrouwen weten zeker dat een kind van hun is, dus zij zoeken vooral een goede partner en geen one-night-stand.

Een andere verklaring kan zijn dat dit cultureel bepaald is. Om als vrouw met meerdere mannen one-night-stands te hebben is minder geaccepteerd dan wanneer mannen dit hebben met vrouwen. Zulke vrouwen worden gezien als te uitbundig of wanhopig, terwijl mannen worden gezien als stoer. Daarbij zijn vrouwen banger om verkracht te worden door een vreemde, terwijl mannen deze angst amper kennen.

Repliceerbaarheid?

Dit onderzoek is meer dan 30 jaar geleden uitgevoerd. De samenleving wordt steeds geëmancipeerder en vrouwen steeds zelfstandiger. Zouden dezelfde resultaten eruit komen als het onderzoek nu weer gedaan wordt?

Bronvermelding: Clark, R., Hatfield, E. (1989). Gender Differences in Receptivity to Sexual Offers. Journal of Psychology & Human Sexuality 2(1), 40 – 55.

Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *