Een tijd geleden verscheen de onderstaande kleur-illusie op veel internetpagina’s. Vele mensen ervaren namelijk dat de kleuren groen en blauw van elkaar verschillen als zij naar onderstaande afbeelding kijken… Jij ook?

Zijn de kleuren blauw en groen gelijk?

Beide kleuren lijken namelijk totaal niet gelijk te zijn, maar blijken bij grondige kleur-analyses toch identiek. Door de directe omgeving (of context) van de kleuren ervaren we ze echter op een heel verschillende manier en lijkt de ene kleur groen te zijn en de andere kleur blauw. In onderstaande vergroting kun je al iets beter zien dat de kleuren toch écht gelijk zijn.

Een vergroting van de spiraal… blauw en groen zijn écht dezelfde kleur!

Nog niet overtuigd? Gebruik dan een kleur-analyse instrument en je zal zien dat beide kleuren, ondanks dat we ze anders ‘zien’, toch echt hetzelfde zijn!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

5 comments

 1. Erg interessant! 🙂 Op welke manier veroorzaken de contexteffecten dit effect eigenlijk? Is het iets met het kegeltjes-en-staafjes verhaal, of zit het dieper bij de verwerking van de optische info in de hersenen? En hoe komt het dat sommige mensen het wel correct waarnemen? Zijn dat dan mensen die normaal gesproken minder goed zijn in de verwerking van optische stimuli, maar in dit bijzondere geval het dan juist wel correct waarnemen?

 2. Hey Inge,

  Is een goede vraag – moet dat zelf eigenlijk ook eens goed uitzoeken. Neuropsychologie is nooit mijn sterkste kant geweest.

  Ik gok dat het iets te maken heeft met de frequentie van de omliggende kleuren die daardoor al een gedeelte van de staafjes en kegeltjes bezetten en dat je daarom de kleur anders ervaart…

  Iemand die hier zijn of haar (neuropsychologie) licht over kan (en wil) laten schijnen?

 3. Iets opvallends: ik had het plaatje (met een beetje ctrl-c/ctrl-v werk) gekopieerd naar mijn tekenprogramma om de color probe erop los te laten. Als je de volgende link bekijkt –
  http://on.fb.me/eaSNaw – dan zie je dat daarbij duidelijk iets aparts is gebeurd, en dat mijn computer de kleuren ook als verschillend heeft vertaald. Lijkt mij dat er meer complexe zaken met dit plaatje aan de hand zijn than meets the eye!

 4. Mmm – als ik mijn digitale-kleurenmeter erover heen gooi (mooie tool op de Mac) dan zijn de kleuren toch écht weer identiek.

  Is het niet een ‘uitsmeersel’ van de omliggende kleuren over de andere kleuren waardoor deze nu worden aangepast?

  Wie helpt ons met dit mysterie!

 5. Gisteravond ontvingen wij de volgende reactie van Dr. Jean Vroomen van Tilburg University:

  De kleurillusie die je laat zien is al een oude maar heel mooi. De verklaring in fuctionele termen (niet neurologisch) is een algemene, namelijk contrastwerking:
  Simpel gezegd: De kleur waar het om gaat (de doelkleur) is limoengroen. Dat wordt in de context van oranje groen, in de context van paars wordt dat blauw.

  Mogelijk treden deze effecten op in de retina zelf: de ganlioncellen (van de oogzenuw) zijn reeds opponent geschakeld (rood/groen blauw geel en zwart wit), maar ongetwijfeld dat er ook hogere orde mechaismen een rol spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *