Ook dit is een klassiek voorbeeld in de neuro- en waarnemingspsychologie. De afbeelding van het schaakbord! Kijk naar de onderstaande afbeelding en vraag jezelf af: hebben vak A en vak B dezelfde kleur?

Hebben vak A en vak B dezelfde kleur?

Het antwoord is: ja! Ze lijken echter allebei een heel andere kleur te hebben. Het idee van de schaduw op het schaakbord verward onze hersenen. We denken dat het ene vlak (A) zwart is en het andere vlak (B) wit. Als je echter de kleuren gaat analyseren zie je dat beide vlakken precies dezelfde kleur hebben. De context (of de omgeving) van de vlakken zorgt er echter voor dat we het anders ervaren en daardoor dus ook anders zien!

Afbeelding: Wooden Chess

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

3 comments

  1. Dit is echt een hele leuke!
    Kan je er zelf nog voor zorgen dat je het toch anders gaat zien, of moet dan gewoon de schaduw weg?

    Groetjes,

    Charissa

  2. Als je links en rechts een hand houdt, en er tussen in vak B, dan zie je dat ze inderdaad dezelfde kleur hebben 🙂

  3. Speelt een herkenning/ verwachting ook niet een rol. Een schaakbord heeft een vaststaand uiterlijk bestaande uit wit zwarte ruiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *