Faces are special!” zei mijn docent Functieleer in het eerste jaar dat ik psychologie studeerde. Baby’s leren als eerste menselijke gezichten herkennen en daarmee vaak al snel emoties op deze gezichten. Daarnaast imiteren baby’s ook zeer snel gedrag dat ze een ander gezicht zien doen.

Het ‘holle’ masker?

Veel optische illusies hebben dan ook met gezichten te maken. Het Engelse programma ‘QI’ liet hier vorige week een mooi voorbeeld (op zeer humorvolle wijze gepresenteerd en besproken) van zien:

Dat deze illusie niet alleen werkt bij Albert Einstein kun je zien in onderstaand filmpje van een masker van Charlie Chaplin:

En in het volgende filmpje kun je zien dat deze verbazingwekkende illusie niet alleen opgaat voor gezichten van mensen die we kennen:

Onze hersenen willen niet accepteren…

Dat er zoiets als een ‘hol gezicht‘ bestaat. Daarom proberen de hersenen er gelijk een ‘betekenisvol’ iets van te maken.

Omdat gezichten ‘speciaal‘ zijn hebben we een nieuwe categorie aangemaakt onder ‘Optische illusies‘. In de komende maanden kun je daar allerlei gezichtsillusies in terug vinden!

Zelf bijdragen?

Ken je zelf nog een leuke gezichts-illusie? Laat hem achter in de reactie’s!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *