Een persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis die vaak moeilijk te behandelen is. Dit komt doordat een persoonlijkheidsstoornis zich kenmerkt door starre en vaste patronen in gedachten, gevoelens en gedragingen.

Borderline

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een stoornis waarbij het begrip instabiliteit een grote rol speelt.

  • Het zelfbeeld is instabiel. De ene dag voelt een persoon met borderline zich beter ten opzichte van anderen, de andere dag een heel stuk slechter.
  • Stemmingen zijn instabiel. Dit betekent dat iemand zich het ene moment heel vrolijk en actief kan voelen, maar zich 5 minuten later heel erg droevig kan voelen. Deze stemmingen kunnen erg intens zijn. Daarnaast komen woede-aanvallen vaak voor. Het is voor mensen met borderline erg moeilijk om deze stemmingen onder controle te houden.
  • Relaties zijn instabiel. Dit komt doordat mensen met borderline erg zwart-wit denken: een relatie is geweldig of helemaal niks. Daarnaast zijn mensen met borderline bang om verlaten te worden. Hierdoor komt er extra druk te liggen op relaties met anderen.
Impulsiviteit kan leiden tot een slechte omgang met alcohol

Ook impulsiviteit speelt een grote rol. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand veel wisselende seksuele contacten heeft of niet goed omgaat met alcohol. Een ander kenmerk van impulsiviteit is het toepassen van zelfverwonding, bijvoorbeeld snijden in de armen. Dit kan zijn omdat het zelfbeeld laag is of omdat er niet goed wordt omgegaan met een bepaalde stemming. Zelfverwonding hoeft dus niet als doel zelfmoord te hebben, maar dit kan wel.

Daarnaast kunnen mensen met borderline dissociatieve verschijnselen vertonen.  Dissociatie houdt in dat iemand even geen grip heeft op de realiteit en niet weet wat echt is en wat niet.

Oorzaken

Waarschijnlijk zorgt een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren tot de ontwikkeling.

  • Genetische aanleg: er is waarschijnlijk sprake van een genetische aanleg voor de ontwikkeling van borderline persoonlijkheidsstoornis, het is dus deels erfelijk bepaald. Als één van de ouders borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, dan heb je als kind een grotere kans op de ontwikkeling van de stoornis.
  • Trauma’s in de kindertijd: mensen met borderline rapporteren vaker gevallen van misbruik in de kindertijd, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik of neglect (genegeerd worden).
Borderline is een moeilijke stoornis voor de buitenwereld. ‘Waarom kunnen deze mensen niet gewoon normaal doen?’ Wat vind jij van borderline persoonlijkheidsstoornis?

Bron: Comer, R.J. (2002).  Fundamentals of Abnormal Psychology. Worth Publishers, U.S.

Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

1 comment

  1. Mijn naam is Stefanie en ben 20 jaar jong.

    ik kreeg de diagnose borderline toen ik 18 was , ik had zelf al een vermoeden nadat ik een folder las en het me enorm aansprak, in 1 klap zovan huh? dat ben ik…

    nou heb verschillende maten van borderline en per mens is het verschillend, ik zelf heb er meer last van dan anderen mensen..

    mensen zeggen meestal huh? jij borderline wauw dat had ik echt nooit gedacht!

    dus kortom het is vervelend maar ik vind het niet zo dramatisch als mensen beweren op verschillende website’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *