Het is weer zover…. de december-glitter & glamour wordt opgeborgen, winkeletalages gaan terug naar ‘normaal’, de kerstboom gaat de woonkamer uit, de feestdagen zijn voorbij, de kerstvakantie achter de rug, beetje bij beetje komt het gewone ritme weer op gang. Ook bij PsyBlog.

In de afgelopen weken heb je wellicht tijd vrijgemaakt voor een goed boek, of voor een film die je al maanden wilde kijken. Wij geven je graag wat tips om dat gevoel ook in het nieuwe jaar voort te zetten. Hieronder onze eerste tips, uiteraard in een psychologieverpakking.

En je weet, het is een open deur, maar tip ons als je zelf een tip hebt, zodat we hier vaker boeken en films kunnen plaatsen! Als je iets wilt delen, omdat je denkt “had ik dit maar eerder gelezen of gezien!” mail naar redactie@psyblog.nl.

Boeken

1. The curious incident of the dog in the night-time, Mark Haddon

Thema: Autisme

‘Mrs. Forbes said that hating yellow and brown is just being silly. But in life you have to take lots of decisions and if you don’t take decisions you would never do anything because you would spend all your time choosing bewtween things you could do. So it is good to have a reason why you hate some things and you like others.’

Over een 15-jarige autistische jongen die de wereld vanuit een heel ander perspectief ziet en menselijke emoties maar ingewikkeld vindt. Verfrissend en humoristisch boek dat je aan het denken zet.

Bestel ‘The Curious Incident of the Dog in the Night Time’ hier!

2. Extreem luid en ongelofelijk dichtbij – Jonathan Safran Foer

Thema: Rouw en het verliezen van mensen

‘I regret that it takes a life to learn how to live.’ 

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. En nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, en zelfs door de geschiedenis, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Dit in een poging betekenis te geven aan de dood van zijn vader. Humoristisch, uniek geschreven, maakt een zwaar onderwerp tastbaar.

Bestel ‘Extremely Loud and Incredibly Close’ hier!

Films

1. Mr. Nobody met Jared Leto

Thema: Keuzestress

In 2092 is Nemo Nobody de laatste sterveling. Als Nemo op zijn sterfbed ligt, blikt hij terug op zijn leven. De enige vraag die hem achtervolgt, is of hij het juiste leven heeft geleid. Als kleine jongen stond hij namelijk voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. De film volgt Nemo bij de mogelijke complicaties van beide keuzes en laat zien hoe een simpele keuze het leven van iemand totaal kan veranderen.

Bestel ‘Mr. Nobody’ hier!

2. Surfwise

Thema: Opvoeding en de invloed daarvan in het latere leven

Wat is raarder? Het gebaande pad volgen of je eigen route kiezen in het leven?

Een documentaire over Dorien Paskowitz (85). Met zijn vrouw en hun 9 kinderen, leefde hij in een camper, reizend van strand naar strand. Surfen en een streng dieet stonden centraal. Je ziet niet alleen beelden van het leven in tijden van de camper, maar ook hoe alle kinderen opgroeien tot volwassenen en terugkijken (positief en minder positief) op hun onconventionele opvoeding.

Bestel ‘Surfwise’ hier!

3. Exam

Thema: Groepsgedrag

Acht getalenteerde kandidaten zijn door een aantal selectierondes heen voor een baan bij een mysterieus bedrijf. In een kamer zonder ramen worden ze bij elkaar gezet en krijgen ze in de laatste sollicitatieronde 80 minuten de tijd om één vraag te beantwoorden. Wanneer de klok begint te lopen en de kandidaten zien dat er een leeg A4tje voor ze ligt begint het spel. Wie de vraag weet te achterhalen, en daarna het antwoord wint… de functie.

Bestel ‘Exam’ hier!

Bronnen:
Mr. Nobody Trailer

Surfwise Trailer

Exam Trailer

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *