Het is weer tijd om cadeautjes in te slaan voor de feestdagen. Heb jij geen inspiratie voor de Sint en Kerst? Geen zorgen! Wij zetten de beste psychologie-cadeautjes voor je op een rij!

Filmtip: The Experiment

Deze film is gebaseerd op het beroemde gevangenis experiment van Zimbardo. Een aantal mannen worden uitgekozen om met een experiment mee te doen. Deze mannen worden in twee groepen ingedeeld. De mannen in de ene groep worden bewakers en de mannen in de andere groep worden gevangenen. Ondanks dat de filmmakers zich een aantal vrijheden hebben veroorloofd, geeft het een interessant inkijkje in het experiment. De film biedt inzicht in hoe het gevoel van macht mensen kan beïnvloeden en hoe groepen tegenover elkaar kunnen komen te staan. Bestel de film hier.

Boekentip: Paaz

Myrthe van der Meer heeft met Paaz een indrukwekkend boek geschreven over het leven op een gesloten psychiatrische afdeling. Je volgt de hoofdpersoon terwijl ze opgenomen wordt en komt langzaam maar zeker achter de gedachten die haar bezig houden. Vind je dit interessant, lees dan ook ons artikel over het leven op een psychiatrische afdeling. Het boek kan je hier bestellen. paaz

Filmtip: Adam

Adam is een film over een jonge man met een autisme spectrum stoornis. We volgen hem tijdens een roerige tijd in zijn leven. Sommige aspecten van de film komen wat overdreven over, zo neemt Adam erg veel letterlijk en heeft hij soms woedeaanvallen. Dit gedrag lijkt soms niet helemaal te passen bij zijn functioneringsniveau. Desondanks is het een mooie romantische film met een aantal grappige en ontroerende momenten. De film is hier te bestellen.

Boekentip: Zo ben ik nu eenmaal

Willem van der Does geeft in zijn boek op een lichte manier uitleg over persoonlijkheidsstoornissen. Hij legt deze stoornissen duidelijk uit, met sprekende voorbeelden. De tekeningen van Peter van Straaten dragen hier ook goed aan bij. In het boek wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen het hebben van een persoonlijkheidsstoornis en het ervaren van ’trekjes’ van een stoornis. Een interessante toevoeging aan je boekenkast en hier te bestellen!zobeniknu

Filmtip: Die Welle

Een schoolleraar bedenkt een experiment voor zijn klas. Hij wil kijken in hoeverre leerlingen meegaan in het volgen van een dictator en het opzetten van een ‘gemeenschap’. Dit loopt echter al snel uit de hand. De leerlingen leggen elkaar allerlei regels op en straffen ‘fout’ gedrag af. De film geeft een mooi beeld over groepsvorming, groepsdruk en het gedachteloos volgen van een leider. Waarom mensen zo gevoelig zijn voor autoriteit lees je in dit artikel. De Duitse film kan je hier vinden.

Boekentip: Het Rosie Project

Dit boek volgt Don Tillman, een man met een autistische stoornis. Don heeft een specifieke manier van dingen doen. Als hij op zoek gaat naar een vriendin wordt dit dus een heel project. Het boek is fijn om te lezen en heeft veel grappige momenten. Je krijgt een kijkje in de gedachtegang van Don en waarom hij de dingen doet zoals hij ze doet. Hoe het is om met autisme te leven, kan je ook lezen in dit ervaringsverhaal. Het boek kan je hier bestellen.het-rosie-project

Serietip: In Treatment

Deze serie volgt een psychotherapeut en zijn cliënten. Iedere aflevering staat een andere cliënt centraal. De behandelmethode die de psychotherapeut gebruikt, zal in Nederland niet zo snel voorkomen. Ook kan je je afvragen in hoeverre deze therapeut ethische richtlijnen volgt. De serie biedt wel meer inzicht in psychische problematiek en de band tussen therapeut en cliënt. In Treatment heeft drie seizoenen, het eerste seizoen bestel je hier.

Boekentip: Geluk is D.O.M.

Patrick van Hees heeft zich jarenlang verdiept in het thema ‘geluk’. Hoe word je gelukkig? En hoe houd je dit vast? Hij heeft een aantal bouwstenen voor geluk gevonden: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Hoe je deze bouwstenen kunt gebruiken legt hij op een simpele en begrijpelijke manier uit in zijn boek Geluk is D.O.M. Het boek is beschikbaar als e-book en hardcover.geluk-is-dom

Hebben jullie nog meer tips? Laat ze hieronder achter! 

Geschreven door Marleen Hoek

Marleen is afgestudeerd als kind- en jeugdpsychologe. Tijdens haar studie merkte ze dat ze graag één op één hulp biedt waarbij er sprake is van maatwerk voor de cliënt. Ze werkt nu als levensloopcoach waarbij ze volwassenen en kinderen met autisme begeleidt op diverse levensgebieden. Tijdens haar eerdere werk op een basisschool rees bij haar de vraag hoe we het onderwijs in kunnen richten zodat álle kinderen tot leren kunnen komen. Daarom is ze gestart met de Pabo en houdt ze ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en psychologie goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *