1. Stanford Prison Experiment

Controversieel experiment uitgevoerd door Philip Zimbardo, dat aantoonde hoe mensen geneigd zijn rollen aan te nemen in gegeven situaties. De Amerikaanse onderzoeker bootste een gevangenissetting na met zijn experiment, wat de nodige stof deed opwaaien.

Lees meer over het experiment: (Psyblog) “Stanford Prison Experiment”


2. Bystander effect

Dit filmpje laat zien dat hoe meer mensen er bij elkaar zijn, hoe minder ze geneigd zijn om een persoon in problemen te helpen. Dit is een bekend fenomeen binnen de psychologie en te verklaren door “diffusion of responsibility“. Lees ook: (Psyblog) “Nader verklaard… Het Bystander Effect”


3. Selectieve aandacht

Wellicht ken je hem al: kijk goed en luister goed! De hersenen krijgen een hoop input te verwerken en zijn gewoonweg niet in staat om alle stimuli bewust te verwerken. De volgende twee filmpjes laten dit op een leuke manier zien:4. Milgram’s obedience

Milgram onderzocht de kracht van het effect van een autoriteit. In het onderzoek van Milgram waren – tegen de verwachting in – vele proefpersonen bereid om een dodelijke schok toe te dienen bij een mede participant. Kijk voor meer informatie over dit experiment: (Psyblog) “Leven onder hoogspanning”

5. Visuele illusie: Masker van Charlie Chaplin

De mens is van nature geneigd om op een bepaalde manier ‘diepte’ te zien. Visuele input wordt in de hersenen zó verwerkt dat diepte ervaren wordt. Het filmpje laat zien dat de werking van ons brein inderdaad een complex gebeuren is…


6. Priming & subliminal advertising

Weer een leuk filmpje! Ditmaal eentje die laat zien hoe de mens onbewust beïnvloed wordt door zijn omgeving!

Bekijk het filmpje op YouTube!

7. Placebo effect

Nog zo’n bekend effect… Je verwacht dat ‘iets’ een bepaalde werking heeft, maar in feite doet het niks. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe het werkt!

8. Skinner & Conditionering: Hoe leer je een duif tafeltennissen

Operante conditionering: hoe krijg je iets gedaan op een hele simpele manier, zoals een duif leren tafeltennissen. Juist, conditioneren!

The Big Bang-theorie, een leuk voorbeeld van conditionering in de praktijk.

Bekijk dit voorbeeld op YouTube!

9. Visuele illusie: Dubbele interpretatie

Draait de vrouw nu links- of rechtsom? Jawel, er zijn twee manieren mogelijk om het beeld te verwerken!

10. Aapjes houden (net als mensen) van eerlijkheid

Net als de mens hebben apen een gevoel voor eerlijkheid. Mooi om te zien, samenwerkende aapjes die de winst eerlijk verdelen. Goed voorbeeld doet goed volgen!?

 


Ken je zelf nog leuke filmpjes over klassieke, controversiële of gewoon leuke psychologie-gerelateerde onderwerpen? Laat ze achter in de reacties!

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *