In een treincoupé zit slechts één persoon. Ga je ernaast zitten of niet? Het is erg druk in een winkel. Ga je naar binnen en voel je je op je gemak? Je zit als enige in een bioscoopzaal, komt er een tweede bezoeker en die gaat uitgerekend op de stoel naast je zitten. Wat doe je?KLM Personal Space from Hans Knaapen on Vimeo.

Persoonlijke ruimte

Na het zien van dit korte filmpje rijst de vraag of zakenmensen een andere beleving hebben van persoonlijke ruimte, ofwel is er een persoonlijke persoonlijke ruimte, of is de persoonlijke ruimte voor iedereen gelijk?

Wat het filmpje en de bovenstaande vragen aangeven is dat we het vaak niet prettig vinden als iemand onze persoonlijke ruimte binnenkomt – tenminste, niet als we deze persoon niet goed kennen. Uit onderzoek is gebleken dat er grofweg drie ‘zones’ bestaan, die door andere personen al dan niet betreden mogen worden.

  • Intieme zone: de zone die tot 50 centimeter van je vandaan is. Deze wordt alleen betreden door echte intimi, zoals je partner of belangrijkste vrienden.
  • Persoonlijke zone: de persoonlijke zone loopt vanaf 50 centimeter tot 120 centimeter. Het is de zone waar een vreemde niet zomaar in mag komen!
  • Sociale zone: de sociale zone loopt vanaf 120 centimeter tot 300 centimeter. Het is de zone waarin je – ook met vreemden – een gesprek voert.

‘Dansen’ door de kamer

Uiteraard bestaan er ook nog persoonlijke verschillen hoe snel je een zone ‘mag’ betreden. Op een feestje, bijvoorbeeld, zie je soms mensen letterlijk ‘door de kamer dansen‘. Dit heeft ermee te maken dat twee gesprekspartners verschillende grenzen van persoonlijke ruimte hanteren. De één stapt in de persoonlijke zone van de ander, waardoor de ander zich ongemakkelijk voelt en een stap achteruit doet. Een schitterend schouwspel!

Mede-auteur Alex heeft in het verleden ook een artikel geschreven over persoonlijke zones. Alex beschrijft daarin een vierde zone, namelijk de ‘publieke zone‘. Klik hier als je het nog eens wilt lezen.

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.