Januari 1942: toen werd de koudste dag ooit gemeten in Nederland, namelijk -27.4 graden Celsius. En nu, februari 2012, komen we er aardig bij in de buurt. Met temperaturen die zelfs al onder de -20 zijn gemeten, maken we de uitspraak ‘ons KOUDE kikkerlandje’ meer dan waar.

Hoewel er ijskonijnen onder ons zijn die geen genoeg kunnen krijgen van het maken van sneeuwengeltjes, die zin hebben om kilometers over natuurijs te schaatsen, of die vooraan in de rij stonden voor de ijskoude nieuwjaarsduik, zullen er veel mensen met mij de mening delen dat kou gepaard gaat met somberheid en depressie. En dat is volgens onderzoek terecht!

Warm = happy!

Sterker nog, het blijkt zelfs zo dat als je niet lekker in je vel zit, je de temperatuur kouder aan vindt voelen dan wanneer je je happy voelt. Ben jij er zo eentje? Zet dan gerust de verwarming een paar graden hoger, dit zorgt er namelijk voor dat je je in no-time een stuk fijner voelt. Het is een goed middel tegen depressie en eenzaamheid; je krijgt letterlijk de warmte die je nodig hebt.

Let the sunshine in!

Zit je écht in een winterdip, dan kun je ook altijd nog kiezen om kunstmatig zonlicht in te schakelen. Zonlicht is een goed medicijn tegen een depressie, het geeft je energie en je komt er door tot rust. Nou telt de winter helaas minder zonnige dagen dan de zomer, maar niet gevreesd: kunstmatig zonlicht werkt net zo goed! Hiervoor bestaan er tegenwoordig zelfs in-ear plugs, waarin lampjes verwerkt zijn die je hersenen de hoeveelheid ‘zonlicht’ geven die je nodig hebt, zonder dat je daar zelf maar iets van ziet!

Ja, die koude dagen kunnen we ruim 70 jaar later goed aan, dus laat de -28 maar komen, wij zijn er klaar voor!

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

1 comment

  1. Kunstmatig zonlicht is een erg brede definitie van het licht dat je helpt tegen de winterdip. Dit zou immers impliceren dat ook UV-licht zou helpen tegen een winterdepressie of winterdip. Dit is helaas niet waar. Het is uiteindelijk maar een klein stukje uit het totale spectrum van licht, wat via de ogen de biologische klok van het lichaam aanstuurt.

    ‘Kunstmatig zonlicht’ ofwel lichttherapie blijkt ook effectief te zijn bij niet-seizoensgebonden depressie. In 2011 is de Nederlandse psychiater Lieverse op dit onderwerp gepromoveerd. In een representatief onderzoek toonde hij de effectiviteit van lichttherapie aan bij niet-seizoensgebonden depressie. Lichttherapie bleek zelfs net zo effectief te zijn als de groep patiënten die werd behandeld met antidepressiva.

    Op de website http://www.goodlite.nl worden de inzet van lichttherapie bij o.a. de winterdip, winterdepressie en niet-seizoensgebonden depressie uitgebreid beschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *