Carnaval staat voor de deur, de tijd om rond te hossen in gekke outfits. Een gezellige tijd, met genoeg drankjes. Toch is carnaval voor sommige mensen meer dan dat; het is een tijd om los te gaan, nergens rekening mee te houden en verder te gaan dan normaal. Waarom doen mensen dit juist tijdens carnaval? Waarom is carnaval het perfecte excuus om eens goed uit de band te springen?

Peer pressure

We hebben het er al eerder over gehad: peer pressure. Peer pressure vindt plaats wanneer je je in een sociale groep bevindt en waarden overneemt waar je zelf misschien niet achterstaat, maar die door de groep worden aangehouden. Als de groep de waarde ‘tijdens carnaval kan alles‘ aanhoudt, dan ben je sneller geneigd om daaraan mee te doen.

Kleding

Iedereen loopt tijdens carnaval in andere kleren dan normaal. Je lijkt niet op jezelf en soms ben je onherkenbaar. Kleding zorgt voor je uitstraling, dus ook deze is anders. Doordat je niet op jezelf lijkt, kun je je ook anders gedragen. Denk maar eens aan het fenomeen LARP (live action role-playing): mensen verkleden zich en wanen zich in een totaal nieuwe wereld. Je kunt je verschuilen achter een masker of een kostuum. Daarom kun je het ook aan jezelf verantwoorden: het was carnaval, zo doe ik normaal niet.

Imago

Natuurlijk is het imago van carnaval ook veranderd. Het was vroeger meer een christelijk feest voordat de vastentijd aanbrak. Nog één laatste moment om uit je dak te gaan en even lekker te eten. Tegenwoordig is carnaval vooral een groot feest, waarbij er genoeg – of zelfs teveel – alcohol gedronken wordt door jongeren.


Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

5 comments

 1. Hoezo het is toch ook gewoon leuk om jezelf een keertje helemaal uit te leven met de carnaval, en je een keer te verkleden. Het gaat niet om het verschuilen maar om samenhorigheid en gezelligheid. Wij hebben afgelopen week onze prachtige carnavalskleding weer aangevuld op http://www.pwhoofs.nl, of kom eens langs in onze winkel, dat is een waar carnavalsparadijs

 2. Hallo Saskia,

  Zoals jij het Carnaval beschrijft is een mening, die ook al vele jaren daar voor bestond over het Carnaval, Saskia.
  Het enige dat – vanuit mijn ervaring – veranderd is de ‘christelijke gedachte’.
  Mensen zijn tegenwoordig meer seculair en hebben daar ten gevolge de ‘christelijke waarden’ uit het oog verloren.
  Tevens draagt de commercie ook een groot deel aan het teloorgaan van deze waarden bij.
  40 Jaren geleden was men dezelfde mening toegedaan als jouw mening, Saskia. En als ik mijn ouders raadpleeg, tel dan daar nog eens 40 jaren erbij.
  Ik denk jouw gedachte/mening is van alle tijden. Men houdt van Carnaval of men houdt er niet van – en alles wat erbij hoort.

  Natuurlijk is het imago van carnaval ook veranderd. Het was vroeger meer een christelijk feest voordat de vastentijd aanbrak.

  ‘Vroeger’ praatte men er binnenskamers over. Het was toen nog ‘god’s wil’ het Carneval. En vastaen moest (vroeger); wilde men niet de torn van de pastoor over zich heen krijgen… 😉

  ‘Christelijke’ groet van een (katholiek gedoopt) Limburger. 🙂

  Jo.

 3. Carnaval is mijn favoriete tijd van het jaar. Het kan mij niet gek genoeg, heerlijk! Ik heb dan ook veel kostuums (vrijwel allemaal van SA wear) zodat ik elke dag wat anders aan kan haha.

 4. Ik vind het gevoel van deze “onherkenbaarheid” heel leuk, daarom is carnaval een van mijn favoriete typen feesten. Gelukkig hebben we met mijn vrienden besloten om een carnaval te organiseren! Het eten, de muziek, uitnodigingen — alles is bijna klaar, maar ik moet nu een kostuum vinden. Hopelijk vind ik iets leuks en niemand herkent me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *