Vier zonden heb ik hier al besproken; jullie hebben er nog drie van me tegoed. We zijn nu dus aanbeland bij de nummer 5: gemakzucht.

De mens heeft een automatisme: met een minimale inspanning het maximale eruit halen. Zodra iets meer moeite kost dan dat het oplevert, zal men er vaak vanaf zien. Immers, waarom meer doen dan nodig is? Natuurlijk houdt iedereen van af en toe wat uitstellen, luieren en lekker niks doen, maar ‘chronische gemakzucht’ wordt als vervelend beschouwd.

Denk maar aan die ene huisgenoot die altijd de afwas laat staan, of alles laat slingeren. Het is ontzettend vervelend, maar ergens ook wel ontzettend slim van hem: met een minimale inspanning (niks doen) bereikt hij toch genoeg (andere ruimen het wel op en hij kan heel de dag gamen).

Evolutionaire verklaring

De mens is van nature zo ingesteld dat hij zo min mogelijk energie wil verbruiken.  Vroeger toen je maar 10 nootjes/besjes per dag kon verorberen omdat er niks anders te vinden was, was het van groot belang om zo min mogelijk energie te verbruiken om te overleven. Toentertijd was je er niet van verzekerd dat je genoeg voorraden zou hebben voor de toekomst.

Echter, die luiheid is tegenwoordig helemaal niet meer nodig! Om de hoek is er vrijwel altijd wel een Albert Heijn of frietkraam te vinden. Weg van huis? Geen probleem, dan is er wel een Starbucks, Subway of Mac Donalds in de buurt. In de huidige maatschappij zijn er overal volop energiebronnen aanwezig (met een uitzondering voor sommige mensen in ontwikkelingsgebieden). De mens kan tegenwoordig juist beter wat ondernemen om gezond te blijven. De  uitvindingen van de mens gaan sneller dan de evolutie, zo blijkt maar weer.

Een paar voorbeeldjes

Tegenwoordig zijn er onwijs veel producten/concepten ontwikkeld die het de mens mogelijk maakt om energie te sparen. Hier volgen een paar voorbeelden:


Roltrappen

Je moet naar de 3e verdieping. Pak jij de lift of de trap? De gemiddelde mens is prima in staat om een paar verdiepingen omhoog te lopen.  ‘Automatisch omhoog gaan’  klinkt velen aantrekkelijker in de oren dan ‘hijgend aankomen na een korte inspanning’. Stations spelen hier ook mooi op in: meestal is er alleen een roltrap aanwezig die naar boven gaat. Zodra je naar beneden wilt ben je gedwongen om de trap te nemen. Naar beneden lopen kost natuurlijk minder moeite, je hoeft de zwaartekracht niet te bestrijden.

Supermarkten

Zie jij mannen nog stoer op herten jagen voor een lekker hertenbiefstukje? Of in het  bos zoekend naar champignonnetjes, nodig voor de spaghetti carbonara? Hier heeft de mens iets heel moois op gevonden: de supermarkten, die maken het makkelijk voor iedereen. Alles verzameld, in diverse soorten en maten, zodat de huisvrouw/man nog extra tijd heeft om een uurtje langer voor de buis te kruipen.

Kant-en-klaar of afhaalmaaltijden

Even geen zin om te koken? Niet getreurd, daar is iets op gevonden! Een kant-en-klaar salade of een pizza in de oven duwen kost veel minder moeite dan zelf tomaten en uitjes snijden voor een gezonde maaltijd. Om dan nog maar niet te denken aan de moeite van het schillen van aardappelen…

Om er nog een schepje bovenop te doen: afhaalrestaurants maken het de mens nog makkelijker; ze komen het tegenwoordig bij je voordeur brengen!

Auto of fiets

Je moet even bij een vriend wat ophalen. Pak je de auto of de fiets? Mensen die in het bezit zijn van een auto zullen het wel herkennen; je pakt veel makkelijker de auto, ook al weet je dat het met de fiets even snel is voor dat korte stukje. Vrijwel iedereen is in staat om 5 minuten te fietsen. Waarom dan toch die auto? Lekker makkelijk hè!

Gratis levensonderhoud?


Er zijn best veel mensen die een werkloosheids- of bijstandsuitkering krijgen, terwijl ze gewoon kunnen werken. Nu zijn er natuurlijk mensen die door omstandigheden dit echt nodig hebben, omdat ze zelf niet in staat zijn om te werken, maar er is zeker een deel die ook niet WIL werken. Waarom doen ze dan niks? Nou, geef ze eens ongelijk: overleven met tv kijken? Geweldig toch, lekker koffie drinken op de bank, sigaretje erbij, zonder enige inspanning te hoeven leveren.

Concluderend

Niks mis met enige gemakzucht af en toe, zolang het maar niet uit de hand loopt. Kijk de volgende keer maar eens naar die roltrap: hij lacht naar je, maar die trap ligt er ook niet voor niets!

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *