Vandaag is bekend gemaakt dat de makers van de website PsyBlog.nl het populaire maandblad ‘Psychologie Magazine‘ overnemen. “Psychologie Magazine is een van de populairste Nederlandse tijdschriften en het past precies in onze doelstelling om de psychologische wetenschap voor iedereen toegankelijk te maken“, zo stelt Jerre Maas, initiatiefnemer van het Nederlandse weblog over psychologie. “Alhoewel sommige mensen het zullen ervaren als het overnemen van een concurrerend medium zien wij juist de mogelijkheden om offline en online elkaar te laten versterken. Op het blog blijven we de interactie met onze lezers aangaan, maar nu kunnen we elke maand ook een blad uitbrengen dat toegespitst is op de behoeftes van onze abonnees en fans.

De overname komt voor velen als een grote verrassing, zeker omdat het weblog net één jaar bestaat.

Het team van ‘PsyBlog.nl’ vlak na de bekendmaking van de overname.

Megalomanie

Natuurlijk kan een niet-commercieel weblog een gigantisch populair en goedlopend blad als Psychologie Magazine niet overnemen. Bovenstaand artikel is een duidelijk voorbeeld van megalomanie, ook wel bekend als grootheidswaan of grootheidswaanzin. Dit artikel publiceren we dan ook niet voor niets op 1 april. Maar wat is megalomanie nou precies en wanneer komt het voor?

Iemand is megalomaan als hij (of zij) zichzelf ziet als een zeer belangrijk persoon, of als hij zichzelf bijzondere talenten en kwaliteiten toedicht. Megalomanie kent twee vormen:

1. als een sterk gevoel van eigenwaarde,
2. als verdedigingsmechanisme. Iemand voelt zich minderwaardig maar doet zich beter voor dan anderen om zichzelf (en zijn of haar gevoel) te beschermen.

In principe is megalomanie geen psychische stoornis. Echter, als een megalomaan ernstige hinder ondervindt in zijn of haar sociale leven dan kan hij/zij leiden aan een waanstoornis of schizofrenie.

Verwante termen

Twee termen die nauw verband houden met megalomanie zijn arrogantie en narcisme.

Arrogantie heeft met trots te maken. Trots is een emotie die gekenmerkt wordt door een groot gevoel van zelfrespect. Als je daar teveel van hebt, noemt men je arrogant. Je voelt je dan superieur aan anderen.

Narcissus

Sigmund Freud gebruikte de term ‘narcisme‘ als eerste. Hij verwees hiermee naar Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus was verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Een narcist laat zich kenmerken door een obsessie voor zichzelf (vaak het uiterlijk) en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen. Een narcist lijkt veel eigenwaarde te hebben (en kan daardoor arrogant lijken), maar is, meestal onbewust, heel onzeker. Dit noemt men ook wel de narcistische paradox. Iedereen heeft in kleine mate wel bepaalde narcistische trekjes. Op het moment dat er daardoor problemen met de omgeving ontstaan wordt gesproken over een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Opvallen

Wij zijn niet arrogant, narcistisch of megalomaan, maar proberen wél op een creatieve manier op te vallen. Een geslaagde 1 april grap uithalen was ons doel en wij hopen daarin geslaagd te zijn. Overigens, Psychologie Magazine zat niet in het complot!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

1 comment

  1. Ik had nog heel, heel even mijn twijfels, maar toen zag ik vanmorgen dat het 1 april was. Maar ik denk maar zo, wat niet is kan nog best wel komen, want jullie zijn goed bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *