Slapen, we doen het iedere nacht. En iedereen heeft slaap nodig, de een wat meer dan de ander. Je moet slapen om tot rust te komen. Tijdens je slaap herstel je namelijk lichamelijk en geestelijk en krijg je weer energie. Wist je dat je gemiddeld een derde van je leven slaapt? Maar wat nou als je problemen hebt met slapen? Als je iedere nacht de klok drie uur hoort slaan en ’s ochtends doodmoe uit bed stapt? Fonds Psychische Gezondheid geeft advies.

De cijfers

Een derde van de Nederlandse bevolking heeft wel eens slaapproblemen. Voor tien tot vijftien procent van de bevolking is slapeloosheid een langdurig en ernstig probleem. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapstoornissen als mannen. Zo’n 30 procent van de jongeren heeft problemen met inslapen of doorslapen (insomnia-klachten oftewel slapeloosheid). En 5 tot 11 procent heeft insomnia (slapeloosheid). Met een voorzichtige schatting zijn dit ongeveer 50.000 jongeren in Nederland.

Hoe komt het dat je slecht slaapt?

Die vraag is helaas niet zo makkelijk te beantwoorden. Voor ieder persoon die slecht slaapt is dat weer anders. Maar het kan deze oorzaken hebben:

  • Stress: als je gespannen bent, is het lastig om in slaap te komen.
  • Leefgewoonten: bijvoorbeeld roken, koffie en zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die extra wakker houden.
  • Traumatische gebeurtenissen: bijvoorbeeld een ongeluk, inbraak of overlijden.
  • Leeftijd: oudere mensen slapen over het algemeen slechter.
  • Psychische problemen: bijvoorbeeld depressie of een angststoornis. Hierdoor kun je een verstoord slaap-waakritme krijgen.

Wat gebeurt er als je lang slecht slaapt?

Als je lang slecht slaapt, is dat niet goed voor je. Je bent moe, je kunt je slecht concentreren op je werk of op school en je raakt geïrriteerd. Je kunt ook last krijgen van somberheid. Daarnaast kun je op gevaarlijke of ongewenste moment overmand worden door slaap. Denk aan autorijden of in een vergadering.

Wat kun je doen?

  • Lees eerst eens deze gratis tips ‘Hoe ga je met slapeloosheid om?’
  • Misschien wil je eerst eens testen of jouw klachten wijzen op slapeloosheid? Doe dan de slaapproblementest.

Belemmeren de slaapklachten je dagelijks functioneren? Ga dan naar de huisarts.

Geschreven door MIND

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen. MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Daarom wil MIND mensen uitzicht bieden op een beter leven door: - het bieden van actuele en betrouwbare informatie en advies - het financieren van onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden en zorgprojecten - het bevorderen van openheid en begrip https://wijzijnmind.nl/

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *