‘Jezus wat een goed boek. Lieverd sorry, in plaats van een avondje wijndrinken met vrienden in de kroeg lees ik liever dit boek nog even uit’.

Oke de zin hierboven is niet helemaal realistisch. Wij mensen (zo ook ik) houden van vrienden en wijn. De combinatie van deze twee is al helemaal populair. Maar toch heb ik een boek gevonden dat bovenstaande bijna heeft laten gebeuren. Een boek dat ik in twee dagen heb uitgelezen, dat mijn manier van tegen de wereld aankijken heeft veranderd en dat heet: ‘The Power of Vulnerability’ van Brené Brown.

Grote kans dat je er al van gehoord hebt. Haar TEDx Houston filmpje heeft namelijk inmiddels meer dan 9 miljoen views bereikt. Wat niet altijd wat wil zeggen: Gangnam Style (1.603.433.877). Maar in dit geval heeft het een ijzersterke reden.

De moed van imperfectieimages

Brené Brown (Sociaal wetenschapster aan de universiteit van Houston, stoere tante) schrijft op een ontzettend fijne, heldere en openmanier over kwetsbaarheid; de moed hebben om niet perfect te willen zijn.

Ze beschrijft het belang van kwetsbaarheid in relatie tot een bezield leven en uiteindelijk the big one: geluk. Na 10 jaar lang kwalitatief onderzoek te hebben gedaan naar het onderwerp ‘schaamte‘, komt ze er (zowel keihard persoonlijk als in theorie en data) achter, hoe belangrijk het is voor mensen om zich kwetsbaar op te durven stellen. Waarbij ervaringen van kwetsbaarheid, zo ook beschreven in het boek, voor iedereen een andere vorm kunnen hebben: van een onpopulaire mening uiten, tot voor jezelf opkomen, tot om hulp vragen, tot iets schrijven of een kunstwerk maken bang voor de mening van anderen.

Je blootgeven is lastig

Kwetsbaarheid durven tonen is iets dat we vaak afgeleerd hebben (hou dat maar voor je en vermijd kritiek), soms heel hard proberen te ontwijken (door in alles perfect te zijn), en vaak proberen te verbergen (door een perfect plaatje te schilderen). ‘Oh nee dat Facebookbericht had ik per ongeluk weer verwijderd’. Lees: ‘na 23x overlezen besloot ik dat ik toch niet wist wat jullie ervan zouden vinden, dus heb ik dat zinnetje maar weer verwijderd van mijn tijdslijn. Voor de zekerheid’. Tja dus..herkenbaar?

Terwijl jezelf kwetsbaar op durven stellen tot ontzettend mooie en goede dingen kan leiden, zo stelt Brown; jezelf echt kunnen laten zien bijvoorbeeld, of echt verbinding maken, soortgenoten vinden, echt communiceren, je hart volgen, jezelf zijn, diepgang ervaren, liefde, moed, lef..

Waarbij ze ook aangeeft dat altijd en overal maar je hart luchten niet hetzelfde is. Te snel jezelf blootgeven is volgens de onderzoekster niet hetzelfde als je kwetsbaar durven opstellen.

Cultuur ‘nooit genoeg’

In het boek beschrijft Brené de zogenaamde ‘Moed van Imperfectie’, nodig in een maatschappij die zij beschrijft als cultuur ‘nooit genoeg’. Waarbij je tussen de twee termen nooit en genoeg de termen -slank, perfect, goed, machtig, succesvol, veilig of bijvoorbeeld bijzonder- kunt plaatsen.

Daarbij bespreekt zij uitgebreid de schilden die we gebruiken om ons maar niet kwetsbaar te hoeven opstellen; wantrouwen tegenover geluk, perfectionisme en zelfverdoving. Ze beschrijft niet alleen de schilden die we gebruiken, ze geeft ook heldere tips over hoe we hier beter mee om kunnen gaan. Durf imperfectie te laten zien zegt Brown, heb lef om je letterlijk bloot te geven. Het levert je zo ontzettend veel op.

10 Tips

Ze geeft daarbij 10 tips. Bij deze een samenvatting van haar tips, voor de rest is er Bol.com. Wil je het boek graag van me lenen? Stuur gerust even een mailtje!

 • Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los.
 • Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los.
 • Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los.
 • Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister los.
 • Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los.
 • Geef je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los
 • Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf van eigenwaarde los.
 • Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los.
 • Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.
 • Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

Iedere dag opnieuw doen we dingen waarbij we ervoor kunnen kiezen ons wel of niet kwetsbaar op te stellen; tijdens het schrijven van een blogpost (als dit), het steunen van een vriend of vriendin, of bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek met een collega. Benieuwd, in welke mate durf jij jezelf echt bloot te geven en in hoeverre heb je daar moeite mee?

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

17 comments

 1. Ik begrijp dat het een goed boek moet zijn, en denk eraan dit te gaan lezen.

  Maar moet je je artikel nu werkelijk beginnen met “Jezus”?
  Hiermee kwets je me enorm omdat ik zielsveel van Jezus hou. (over kwetsbaarheid gesproken….)

  1. Jezus is slechts een naam .. ik ben zelf gelovig. Zeg vaak zijn naam. Jezus in deze titel wordt aangegeven met iets goeds, namelijk wauw wat een goed boek. Dus wat is er mis mee? Ik mag rustig een zin zeggen als: ‘Jezus deelt het brood’. Maar bij alleen het woord: ‘Jezus’ is het huis direct te klein. Ik vind dit wel jammer (over kwetsbaarheid gesproken …)

  2. Ik heb dat ook. Superfijn artikel en interessant boek, maar heb ook moeite met het begin. Als je überhaupt al Zijn Naam in de mond neemt, gelovig of ongelovig, beter altijd respectvol. En dit gaat niet over brood delen. Dit is meer een kreet waar gewoon iets van ‘wauw’ veel lekkerder zou klinken.

 2. Hoi Michel,

  Altijd fijn als mensen laten weten wat ze denken en voelen bij een artikel.

  Mijn jezus is niet bewust geplaatst.. en hij is al helemaal in de positieve zin bedoeld. Maar de volgende keer zal ik hier zeker rekening mee houden en een simpele oplossing (vervanger: jeetje) gebruiken!

  1. Excuus Inge, je had al een erg respectvolle reactie gegeven, lees ik nu. En het was dus onbewust. Denk dat dat bij meer mensen het geval is. Dingen onbewust doen.
   Al pleit ik hier nogmaals voor woorden als wauw, geweldig, fantastisch, ongelofelijk of….wat hebben we een rijke taal 🙂 Jeetje is nl. ook van Jezus afgeleid.

 3. Positief artikel. Maar in feite zegt de tekst uiterst en alleen dat de mensen meer zelfvertrouwen [zouden moeten) ontwikkelen.
  En dát verkrijgt men niet van goed gemeende tips – ook al zijn ze wetenschappelijk onderbouwd – uit een boek of een YouTube-filmpje (met ondertussen 1.210.363 views) met één visie van een wetenschapper/researcher- het geeft uiterst een aanzet tot het in de praktijk brengen.
  Het ‘zelf doen’ en de gedachte in een actie omzetten, dát is de crux, en verkrijgt men – naar mijn bescheiden mening – alleen door opgedane levenservaringen (lees: vallen en opstaan).
  Hoe ouder men wordt, hoe meer men de boven genoemde tips vanuit zichzelf gaat ervaren, en – wat nog belangrijker is – weet te gebruiken op de juiste tijd, mate én wijze.
  Brené Brown is een Ph.D., dan moet zij dit zeker weten: ‘a life of a philosopher can never entirely correspond with his/her doctrine’ (Seneca).
  Ik denk – ook al vind ik het artikel goed, en de bevindingen van Brené Brown gerechtvaardigd – toch liever voor mijzelf, want hoe vaak moeten eerdere bevindingen/onderzoeken na verloop van tijd weer worden bijgesteld? 🙂

  Non-conformist,
  Jo.

 4. Fijn dit artikel tegen te komen. Zoals Jo zegt: Om van inzicht naar nieuw gedrag te komen is meer nodig dan een boek. Daarom ontwikkelde Brené Brown the Daring Way™. In dat werk ben ik, net als twee andere Nederlanders, gecertificeerd. Not to beat my own drum, maar puur uit enthousiasme verwijs ik ieder die de kracht van kwestbaarheid in zichzelf stapsgewijs wil ontwikkelen graag naar mijn website, http://www.ziji.nl. En mocht Jo dit lezen: Het gaat om het vinden en gaan van je eigen weg.

  1. Diederik, je haalt me de woorden uit mijn toetsenbord.
   Ik heb in mijn leven gemerkt, dat kwetsbaarheid ook een sterkte/voordeel kan zijn. Je kwetsbaar opstellen voor anderen opent verborgen deuren – sommige blijven natuurlijk ook potdicht, en loop je er keihard met je kop tegenaan.
   Van allebeide de deuren leert men, maar van de gesloten deuren nog het meest. Wat zou je ook kunnen leren als álles van een leien dakje zou gaan?
   Deuren vinden die opengaan, zodat je op je eigen weg kunt (verder)gaan.

   Als je dit kunt begrijpen, zul je meer durf gaan ontwikkelen om die deuren te gaan zoeken – ja zelfs gesloten deuren.

   Je kop stoten is zo gek nog niet… 😉

   Jo.

 5. Beste mensen,

  Ik lees in de artikelen over de “kracht van kwetsbaarheid”de mogelijkheid het boel te lenen. Graag zou ik van deze mogelijkheid gebruik maken. vr groet Angela

 6. Interessant boek dat mooi verwoord wat je allemaal tegen kunt komen in je ontwikkeling als mens/professional. Natuurlijk is er een weg te gaan, met vallen en opstaan, om nieuw denken en nieuw gedrag te implementeren in je Zijn. Het lastige in dit zijns-proces is de weerbarstige omgeving waar je mee moet zien te dealen. Verder maakt het uit of je man of vrouw bent. Of dat je meer door je moeder of vader werd opgevoed. Of dat je roots wel of niet in het Westen liggen. Belangrijk van di boek is dat het uitnodigt stil te staan bij je vanzelfsprekendheden. Stilstaan bij dit boek, deze aan te schaffen en tot je te nemen past in je wens tot groei.

 7. 10 Tips

  Ze geeft daarbij 10 tips. Bij deze een samenvatting van haar tips, voor de rest is er Bol.com. Wil je het boek graag van me lenen? Stuur gerust even een mailtje!
  •Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los.
  •Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los.
  •Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los.
  •Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister los.
  •Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los.
  •Geef je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los
  •Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf van eigenwaarde los.
  •Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los.
  •Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.
  •Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

  Hallo Inge,

  Hoeveel van de bovenstaande tips heb je in de tussentijd – inmiddels meer dan 2 jaren – verwezenlijkt, en wat nóg belangrijker is, je eigen gemaakt? 😉

  Non-conformist,
  Jo.

 8. Hallo Inge,
  dank je wel voor je blog, mooi!

  Je schrijft daarin o.a. ook dat als ik interesse heb in het boek, dat ik dan van je kan lenen, wat ik erg graag zou willen doen als je het boek nog hebt.

  Ik hoor graag van je,

  fijn weekend,

  Rob van Tiel

 9. Hallo Inge,

  Op dit moment ben ik aan het afstuderen aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam. Ik wil een project maken binnen het thema schaamte en gedrag van millennials.

  Door wat speurwerk op het internet kwam ik bij jou interessante artikel terecht. Ik zie dat je qua onderwerpen binnen mijn idee schrijft. Super fijn! Alvast bedankt voor je inspirerende woorden.

  Je schrijft dat het boek van Brené Brown ook te leen is. Al is dat nog mogelijk dan zou ik dat heel graag willen voor mijn onderzoek.

  Ik hoor graag van je,

  Groet,
  Daphne van Drenth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *