We zouden ze allemaal eigenlijk wel te weten willen komen, de diep verborgen geheimen. De wetten van de aantrekkingskracht. Hoe kan het toch dat we soms een kamer vol mensen binnen lopen en onze complete focus zich richt op die ene persoon? Wat is het, dat ervoor zorgt dat we de gehele omgeving om ons heen vergeten en we die kriebels voelen? Ons hart klopt op volle toeren en we worden ontzettend zenuwachtig. Hoe kan dit gebeuren? En kunnen we uit deze gevoelens een eventueel toekomstige relatie voorspellen?

Een nog interessantere vraag is of het mogelijk is anderen een gevoel van aantrekkingskracht te bezorgen. Naast bijvoorbeeld uiterlijke verschijning, gemeenschappelijke eigenschappen en het wederkerig leuk vinden is er een ander belangrijke factor, veelvuldig onderzocht door sociaal psychologen, die het gevoel van aantrekkingskracht kan beïnvloeden. Dit is onze stemming. Emoties en onze gemoedstoestanden beïnvloeden hoe we ons voelen en hoe we deze gevoelens toeschrijven aan omgeving, personen en situaties.

Emoties & Aantrekkingskracht

Emoties zijn moeilijk te definiëren. De meeste psychologen zijn het er echter over eens dat er ten minste vier basis componenten bestaan die bepalend zijn bij emoties. Dit zijn de ervaring, het fysiologische gevoel van opwinding, expressieve reacties en de gerelateerde gedragingen (Reisenzein, 1983). Ons psychologische systeem van aantrekkingskracht gaat tevens ver terug in de evolutie. Aantrekkingskracht is één van de drie primaire emotionele psychologische systemen van het paringsgedrag. Dit wordt gekarakteriseerd door een toegenomen energie en focus van aandacht naar één of meer potentiele partners (Fisher, 1998). Emoties en aantrekkingskracht kunnen nooit los van elkaar worden gezien. Er is sprake van een overlap en beide fenomenen beïnvloeden elkaar.

Experimenten & Aantrekkingskracht

Bron: rasja.nl
Bron: rasja.nl

Een psychologisch experiment over hoe onze stemming ons gevoel van aantrekkingskracht beïnvloedt naar anderen beïnvloedt, heeft gevonden dat mensen die zich goed voelen, gemakkelijker een gevoel van (seksuele) aantrekkingskracht naar anderen zullen oproepen. De mannelijke participanten werden in een positieve of negatieve gemoedstoestand gebracht door te luisteren naar muziek. De participanten die in een positieve gemoedstoestand waren gebracht, voelden meer opwinding en seksuele aantrekkingskracht terwijl ze een seksueel getinte video bekeken, in vergelijking met de personen die helemaal niet of negatief gemanipuleerd waren. Dit betekent dat mensen die zich beter of gelukkiger voelen, sneller opwinding en aantrekkingskracht voelen en dus makkelijker iemand (seksueel) aantrekkelijk vinden (Mitchell, DiBartolo, Brown &Barlow, 1998).

De beïnvloeding van aantrekkingskracht door middel van onze stemming is tevens gevonden door een ander zeer interessant psychologisch experiment. Hier werden mannelijke participanten in een romantische stemming gebracht door middel van hypnotische methoden. Deze participanten voelden sneller opwinding en dus meer aantrekkingskracht naar anderen dan de participanten die niet in deze gemoedstoestand waren gebracht. Dit was zelfs het geval als er weinig tot geen gemeenschappelijke eigenschappen waren, terwijl dit een belangrijke factor bij het gevoel van aantrekkingskracht is. Sommige participanten wisten van de manipulatie, maar de participanten die dit niet door hadden scoorden zelfs nog hoger op het gevoel van aantrekkingskracht. Dit betekent dat indien je niet precies kunt verklaren waar je goede stemming vandaan komt, je dit gemakkelijker toeschrijft aan personen en de situatie om je heen (Gold, Ryckman & Mosley, 1994).

De ‘wetten’ van Aantrekkingskracht? Creëer ze Zelf!

Deze bevindingen vertellen ons veel over de kracht van aantrekkingskracht. Maar wat zal er gebeuren als onze stemming verandert of verdwijnt? We voelen ons natuurlijk niet altijd hetzelfde en al deze veranderingen maken het nog moeilijker om te bepalen of we iemand wel echt leuk vinden of dat we fouten maken bij het verklaren van ons goede of positieve gevoel. Dit is waar de onzekerheid ligt bij sociale interacties en aantrekkingskracht. Niemand zal de ‘wetten’ kunnen achterhalen. Laten we daarom gewoon onze eigen wetten creëren en zelf bepalen aan wie we onze kostbare aandacht schenken! Maakt het leven een stuk spannender en stiekem misschien ook wel veel leuker!

Bronnen

  • Fisher, H.E. (1998). Lust, Attraction and and Attachment in Mammalian Reproduction. Human Nature, 9, 23-52.
  • Gold, J.A., Ryckman, R.M., & Mosley N.R. (1984). Romantic Mood Induction and Attraction to a Dissimilar Other: Is Love Blind? Personality and Social Psychology Bulletin, 10, 358-368.
  • Mitchell, W.B., DiBartolo, P.M, Brown, T.A., & Barlow, D.H. (1998). Effects of Positive and Negative Mood on Sexual Arousal in Sexually Functional Males. Archives of Sexual Behavior, 27(2), 197-207.
  • Reisenzein, R. (1983). The Schachter Theory of Emotion: Two Decades Later. Psychological Bulletin, 94, 239-264.

 

Geschreven door Esther de Waard

Esther de Waard is 22 jaar oud en een master studente Sociale Psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze heeft haar bachelordiploma behaald in Criminologie, waardoor ze op een andere manier psychologische kwesties benader dan de ‘normale’ psychologen. Opgegroeid in een klein dorpje, maar ontzettend nieuwsgierig naar de rest van de wereld die ze momenteel aan het ontdekken is. Een dag zonder muziek en beweging komt bij haar niet voor. Ze wil haar leven optimaal benutten en beleven, maar hierbij wel haar intelligentie gebruiken. Interacties en beïnvloedingen zijn de onderwerpen in de wereld van de psychologie die haar het meest interesseren. De vraag waarom mensen zich gedragen op de manier waarop ze zich gedragen zal haar nooit vervelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *