Deel 1

Er wordt op dit moment erg veel geschreven over Mindfulness en menigeen heeft hier wel een mening over. De oorsprong van Mindfulness ligt in het Boeddhisme. In het Westen is het bekend geworden door het werk van o.a. de Vietnamese monnik Thich Nhat Tanh. De Amerikaan Jon Kabat- Zinn heeft als eerste het begrip Mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een 8 weken durende training ontwikkeld.

 

Edel Maex schreef het boek “In de maalstroom van je leven”, wat te bestellen is bij de boekhandel. De 8 weken durende training wordt hierin behandeld. Deze training wordt ook aangeboden door therapeuten o.a. ter bestrijding van piekeren, depressie en burn-out. Tijdens mijn “dgt” (dialectische gedragstherapie ) vanwege mijn borderline persoonlijkheidsstoornis werd veelvuldig gebruik gemaakt van Mindfulness -oefeningen. Onderstaand artikel heb ik dus niet als wetenschapper of onderzoeker geschreven, maar als ‘deelneemster’ en ‘beginnend ervaringsdeskundige’ op dit gebied.

Mijn ervaringen met mindfulness

In september 2013 heb ik deelgenomen aan mijn eerste 8 weken durende Mindfulness training. Ik was toen volledig opgenomen in een kliniek. Dit was bijzonder, want alle deelnemers kwamen uit de ambulante zorg. Mijn motivatie was zo groot, dat mijn therapeute wel een poging met mij wilde wagen, waarvoor ik haar nog steeds dankbaar ben. Eens per week kwamen we in een groep van 12 mensen bij elkaar, tijdens een 2,5 uur durende sessie. We zaten in een kring. Er werd niet veel gepraat, het ging voornamelijk om de oefeningen. Ik heb dit als erg zwaar en intensief ervaren. Naast de wekelijkse sessies, werd er verwacht dat je per dag een uur zou besteden aan de oefeningen en het opgegeven ‘huiswerk’. Als je hier geen tijd voor hebt of neemt, of hier niet toe in staat bent, kun je beter niet deelnemen aan zo’n intensieve training. Uiteindelijk zul je dan geen resultaat boeken. Daarom is het zo belangrijk dat je gemotiveerd bent en blijft. Er bestaan ook minder intensieve trainingen.

Bodyscandownload

De ‘bodyscan’ is waarschijnlijk de meest bekende oefening. Liggend op een matje/bed en kussen, luisterend naar een stem die elk lichaamsdeel afgaat (deze cd kun je ook bestellen). Het is de bedoeling dat al je aandacht naar dat ene lichaamsdeel gaat, en dat je je bewust wordt van dat deel van je lichaam. Ook met je ademhaling probeer je naar dat deel van je lichaam in- en uit te ademen. Als je afgeleid wordt door je gedachten, is dit helemaal niet erg. Probeer wel direct weer weer terug te keren naar je lichaam. Blijf dicht bij jezelf. In vol bewustzijn. Hoe vaker ik naar deze cd luisterde van 53 minuten, hoe vaker ik even wegviel. Doe dit bij voorkeur dus op een moment van de dag dat je wakker en alert bent. Je kunt ook slechts een deel van de cd afspelen als het te lang duurt.

Zitmeditatie

De zitmeditatie van ongeveer 45 minuten vond ik persoonlijk een stuk lastiger. Daarin zaten ook stiltes. Ik ging daardoor sneller met mijn gedachten aan de haal. Ook begon ik pijn te voelen in mijn lichaam van het zitten op een rechte stoel of een stevig kussen op de grond. Het is dan een stuk lastiger om je volle aandacht erbij te houden en je niet af te laten leiden door gedachten of irritaties. Ik keerde steeds weer terug naar de ademhaling in mijn buik en dat hielp mij.

yogaOverig

Verder deden we andere meditatie-oefeningen, zoals zittende en staande yoga, en leerden we korte ademhalingsoefeningen van een paar minuten. Deze oefeningen kun je altijd en overal kunt doen, zelfs op het toilet!, en ze helpen om rustig(er) te worden in een stressvolle situatie. Als ik bijvoorbeeld aan het hyperventileren ben, helpt de methode ‘je ademhaling weer rustig naar je buik laten zakken’ mij; ik word mij bewust van mezelf en krijg de controle terug.

Ook werd aandacht besteed aan het verrichten van dagelijkse handelingen op de automatische piloot, zoals opstaan, aankleden, tanden poetsen, ontbijten, fietsen, autorijden. Neem eens de tijd om dit soort dingen met volle aandacht en bewustzijn te doen. Wat merk je dan allemaal op? Hoe smaakt dat bakje koffie eigenlijk in de ochtend, of de thee? Of het eten? En wat merk je buiten allemaal op waar je normaal gesproken nooit aandacht aan schenkt? Neem waar! Tip: begin met iets simpels, als een stukje fruit, een snoepje.

Afronding

Ondanks mijn persoonlijke gevecht in de kliniek, rondde ik de Mindfulness-training met succes af. Het heeft mij meer rust gegeven in mijn hoofd. Ik piekerde minder, er was minder chaos. Ik kon weer genieten van hele kleine dingen. Ik voelde mij iets sterker. Toch zijn er nog genoeg hindernissen en stressmomenten op mijn pad. Met alleen een 8 weken durende training, ben je er nog lang niet. Wel deed ik bijna elke dag de bodyscan van voor tot achter, om helemaal tot mijzelf te komen. Ik maak me niet meer druk als ik ergens een half uur moet wachten, bijvoorbeeld op de bus. Genoeg te doen of te observeren!

Geschreven door Wendy van Kampen

Wendy schrijft als ervaringsdeskundige in de psychiatrie over haar eigen ervaringen. Ze is ambassadeur van Fonds Psychologische Gezondheid omdat ze graag mee wil werken aan een positieve beeldvorming in de ggz. Als ambassadeur wil ze graag laten zien dat mensen met een psychische aandoening er niet alleen voor staan, ook al denken ze vaak van wel. Zo kunnen mensen met en zonder psychische problemen misschien meer inzicht krijgen in een toch net iets andere wereld.

1 comments

  1. Wat een interessant verhaal en wat goed dat je de training helemaal hebt gedaan.
    Het lijkt me dat zo’n eerste training vooral bedoelt is om je kennis te laten maken met Mindfulness en dat je dit vervolgens langzaam in je dagelijkse leven integreert zodat het na een aantal jaren een onderdeel van jezelf is geworden? Of zie ik dat verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *