Als cliënt met een psychose-gevoelige aandoening heb ik inmiddels al veel ervaring met bezoeken aan de psychiater. Het lijkt mij goed en fijn om op te schrijven waar de ideale psychiater aan dient te voldoen.

 

 

 

 

  • Allereerst dient een psychiater kundig te zijn. Hij of zij dient voldoende te weten van zijn/haar vakgebied, zodat hij/zij je optimaal kan helpen. Goede kennis van medicatie bijvoorbeeld. Weten dat een medicijn naast psychose-remmend ook stemmings-stabiliserend werkt, of bepaalde medicijnen niet met elkaar gecombineerd kunnen worden.
  • Een psychiater dient ook individueel te zijn in het contact. Dit vind ik zeer belangrijk, want iedereen reageert anders op de (dosering van) medicatie die de psychiater voorschrijft, of op de bejegening door de psychiater. Cliënten zijn geen machines of robots die gelijkwaardig op medicijnen en/of contact reageren.
  • Als derde punt poneer ik hier vier begrippen, die vrijwel iedereen wel begrijpt: gelijkwaardige omgang, respect voor de cliënt, empathie/warmte en een beetje terughoudendheid zodat de cliënt ook aan het woord kan, en ruimte om de dingen die een cliënt ervaart, ervaren heeft, een plek te kunnen geven. 

Wat als het niet goed voelt?

Als je je, om wat voor reden dan ook, niet prettig voelt bij het contact met je psychiater dan is het raadzaam om een en ander op papier te zetten en een apart gesprek met hem of haar te plannen, waarin je deze dingen bespreekt. Blijf assertief. Blijf voor jezelf opkomen! Uiteindelijk zal deze psychiater het ook erg fijn vinden als je dit zou doen.. want voor hem of haar voelt het ook bevredigend(er), als het contact goed voelt. Mensen zijn sociale dieren en willen het liefst op een prettige manier met anderen omgaan. Psychiaters zijn mensen, net als jij.

Investeren in het contact

Als cliënt dien je daarom te investeren in het contact met de psychiater, of die nou toevallig op je pad is gekomen, of is gevraagd. Je moet jezelf durven blootgeven en ‘gewoon’ zeggen wat je denkt en voelt. Een psychiater is er om je te helpen en heeft het goed met je voor.. ook al lijkt dat niet altijd zo. Als je het zo bekijkt dan kun je voor jezelf veel bereiken op het gebied van je eigen herstel, waarvoor je (onder andere) het contact met de psychiater kan gebruiken. Soms is het lastig om iemand te vertrouwen, vooral als het een wildvreemd persoon is. Iemand die ‘opeens’ een diagnose stelt en je medicijnen voorschrijft, die je liever niet zou willen gebruiken… maar deze persoon heeft het goed met de medemens, ofwel jou, voor. Daarom is hij of zij die opleiding gaan doen!

Tot slot wil ik opmerken dat de meeste cliënten het prettig vinden, als zij gedurende langere tijd één psychiater hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat cliënt en psychiater elkaar wat kennen. Hierdoor kan de psychiater de cliënt beter/passender behandelen en dit is goed voor het herstel. Elk mens is namelijk uniek!

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

1 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *