Volwassenen hebben in de huidige samenleving vaak haast. Toch wordt er in het straatbeeld weinig gerend door volwassenen. Wanneer je door het centrum van een drukke stad loopt zie je eigenlijk nooit iemand rennen. Een paar weken geleden was ik bij een evenement voor kinderen van groep 8. Ongeveer 150 kinderen renden de zaal in en als ze een klein stukje moesten lopen gebeurde dit ook veelal op een drafje. Kinderen blijven tot ongeveer het eerste jaar van de middelbare school kleine stukjes die op wandeltempo te overbruggen zijn, rennen. Dit wekte bij mij de vraag op: hoe komt het nou dat kinderen zo veel meer rennen dan volwassenen?

Waarom rennen volwassenen niet?

Ik ben hierover gaan nadenken en heb naar verklaringen gezocht. Eerst kun je jezelf natuurlijk afvragen: Waarom rennen volwassenen niet? Er zijn situaties waarin volwassenen wél rennen, zoals om de trein  te halen, die bijna vertrekt. Maar zelfs dan, en ik spreek uit eigen ervaring, zijn er mensen die liever de trein missen dan dat ze ervoor moeten rennen. Een van de redenen waarom volwassenen niet zouden rennen is dat ze er simpelweg niet op gekleed zijn. Vaak heb je een tas bij je, niet het schoeisel om een sprintje te trekken en je kleding is er ook niet op gemaakt. Of denk aan een zweetlucht. Volwassenen zijn er zich (meer) van bewust dat ze gaan transpireren bij inspanning. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat volwassenen zich inhouden qua rennen.

trein missen

Waarom rennen kinderen wél?

De andere vraag is: waarom rennen kinderen dan wel? Een van de eerste verklaringen die bij me op kwam toen ik hierover nadacht is vrij voor de hand liggend: kinderen zijn kleiner dan volwassenen. Dit zou ook verklaren dat waarom het ren-gedrag afneemt, als kinderen naar de middelbare school gaan. Dan kan de lengte van de benen dusdanig gegroeid zijn dat die in de buurt komt van die van volwassenen. Om volwassenen bij te houden moeten ze er daarom op een drafje achteraan.

Uitgeput

Social proof

Toch kan dit niet de echte reden zijn. Als een kind geen volwassene hoeft bij te houden, rent het namelijk ook. Dit zou te maken kunnen hebben met de theorie van social proof. Social proof is het fenomeen dat mensen denken dat anderen in hun omgeving correct handelen in een bepaalde situatie en dit gedrag vervolgens kopiëren. Dit betekent dat kinderen gaan rennen wanneer ze andere kinderen zien rennen, waardoor het een gewoonte wordt. Daarnaast zien kinderen minder gevaren ergens in, zijn ze lager bij de grond en vallen ze eventueel minder hard. Door het niet hebben van angst, zijn ze vrijer in hun handelen.

Energieniveau

Een laatste verklaring is het energieniveau van kinderen. Dit ligt normaal gesproken hoger dan bij volwassenen. Onderzoek heeft dit uitgewezen. Kinderen kunnen na een activiteit meteen doorgaan met een volgende actieve bezigheid, terwijl volwassenen dan even moeten bijkomen. De verklaring hiervan is dat volwassenen vaak erg verkrampt zijn. We ervaren een soort onvrijheid waarin we heel veel energie verliezen. Hier hebben kinderen geen last van zodat ze hun energie volledig in fysieke activiteit kunnen steken.

Kort gezegd komt het er dus gewoon op neer dat kinderen meer energie hebben. En zeg nou zelf, zou je het als volwassene niet bevrijdend vinden om zomaar, uit het niets, een stukje te rennen?

 

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *