Onlangs werd de documentaire Misbruikte Mannen uitgezonden op tv. Hierin doorbreekt een groep slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke ‘Broeders van Maastricht’ hun zwijgen. De documentaire is gemaakt door Doret van der Sloot. Zij volgde de mannen vier jaar lang met haar camera. Hulpverleners van Korrelatie zaten na de uitzending klaar om mensen met hulpvragen te woord te staan. De verwachting was namelijk dat de uitzending heftige reacties teweeg zou brengen bij kijkers.

Angst en schaamte

Dat hulpverlening nodig was, bleek wel uit het aantal telefoontjes dat binnenkwam bij Korrelatie: tientallen mensen wilden met de hulpverleners praten over wat misbruik met hen gedaan heeft. Er belden veel mannen, maar ook vrouwen, die zelf te maken hebben gehad met misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Maar ook – en dat verwachtte Korrelatie al – belden er mensen die misbruikt zijn in andere situaties, zoals in de familiesfeer. Velen van hen ondervinden nog steeds veel psychische problemen door dit misbruik. Ze voelen bijvoorbeeld nog steeds angst en schaamte over wat er gebeurd is en sommigen vertelden voor het eerst hun verhaal. De hulpverleners van Korrelatie luisterden, gaven hen advies en verwezen hen indien nodig door naar gespecialiseerde organisaties.

misbruikte mannen
Benieuwd naar de documentaire? Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken.

De documentaire werd ook door andere kijkers als zeer ingrijpend ervaren. Dit bleek ook uit de vele reacties op Twitter. Korrelatie vindt het belangrijk dat mensen na een dergelijke documentaire op een laagdrempelige manier en anoniem bij professionele hulpverleners terecht kunnen. Natuurlijk niet alleen na een documentaire, maar wanneer mensen er zelf behoefte aan hebben. Niet iedereen die misbruikt is kan of wil erover praten, maar het kan zeker helpen.

Schaamte en angst vormen een drempel

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Onze hulpverleners worden regelmatig gebeld door mensen die te maken hebben (gehad) met vormen van misbruik. Vooral bij mannen heerst er schaamte over misbruik en mishandeling, maar ook vrouwen zijn vaak bang erover te praten. Daarom bieden wij iedereen de mogelijkheid anoniem met ons te bellen.

Contact met hulpverleners

De hulpverleners van Korrelatie bieden persoonlijke hulp en kijken samen met mensen naar manieren om met hun problemen om te gaan. Contact met de psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie kan via www.korrelatie.nl of 0900-1450 (werkdagen van 9-18 uur, € 0,15/min).

N.B. Mensen die specifiek te maken hebben gehad met misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk kunnen dit ook melden via www.meldpuntmisbruikrkk.nl. Dit kan nog tot en met 30 april 2015.

Geschreven door Korrelatie

Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychosociale hulp biedt. Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. Bij Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar betrouwbare gespecialiseerde hulpverleners en websites. www.korrelatie.nl.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *