Afgelopen maandag werd bij de NTR een documentaire uitgezonden over de Levenseindekliniek in het kader van de week van de euthanasie. Deze aflevering wekte veel emotie op. Op diverse social media, maar ook bij stichting Korrelatie stond de telefoon roodgloeiend. Vooral het verhaal van Hannie a.k.a. ‘Huppakee weg‘ greep erg aan. Een demente vrouw die op zondag zelfstandig met de auto naar Thialf rijdt en vol enthousiasme de schaatsers aanmoedigt en op maandag haar dodelijke injectie krijgt. Euthanasie zal altijd een discussiepunt blijven. Het klinkt misschien als een vreemde oplossing, maar heb je er wel eens aan gedacht hoe het zou zijn als er een maximale leeftijd zou zijn?

50 jaar bijvoorbeeld. En dan, einde. een pil erin en klaar.

Nogal een afschrikwekkend idee vind je niet? Maar ik daag je uit om dit interessante gedachte experiment aan te gaan;

  • Oudere mensen worden steeds minder productief
  • De kwaliteit van leven neemt langzaam af hoe ouder je wordt
  • De kosten voor de maatschappij lopen alleen maar op

Daarnaast groeit momenteel het voedingsprobleem, zijn er te weinig arbeidsplaatsen en hebben we het steeds vaker over overbevolking. Ondertussen zien we echter ook dat mensen steeds ouder worden. Onnatuurlijk oud zou je zelfs kunnen zeggen. Alles wordt er in het werk gesteld om mensen zo lang mogelijk, in goede gezondheid te laten leven.

Een maximum leeftijd, welke dit zou moeten zijn doe ik geen uitspraken over, zou een aantal van deze problemen op kunnen lossen. Het is een extreem idee. Een idee waar 100.000 argumenten tegen zijn, maar ga het experiment eens aan. Ga er eens vanuit dat dit de normaalste zaak van de wereld zou zijn. Stel je eens voor dat ook jij een maximum leeftijd zou hebben. Dat je zou weten wanneer het leven eindigt. Wat zou je dan vandaag nog veranderen? Misschien moet je je daar vanaf nu al op gaan focussen!

Een recente film (Le Tout Nouveau Testament) laat zien wat mensen anders gaan doen als ze weten wanneer ze komen te overlijden.

Ik ben niet voor en niet tegen dit idee. Ik vind het alleen een erg interessante gedachte en ben daarnaast erg benieuwd hoe jij denkt over een maximale leeftijd? Laten we het taboe doorbreken. Over onze emoties heen stappen en rationeel hier naar kijken. Dan is het toch helemaal niet zo’n gek idee?

Mocht je antwoorden op vragen of hulp bij psychische en psychosociale problemen neem dan contact op met stichting Korrelatie via 0900-1450. Chatten kan ook via www.korrelatie.nl. 

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *