Met je kin omhoog en masterdiploma onder de arm loop jij voor de laatste keer jouw universiteit uit. Nooit meer tentamenperiodes, essays of een scriptie schrijven: het is tijd om je kennis te gaan toepassen in de praktijk. Na een lange periode studeren heb je zin om écht aan de slag te gaan. Met een masterdiploma Psychologie op zak ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Maar is de arbeidsmarkt ook klaar voor jou?

Wat is de actuele situatie?

Het onderzoeksjournalistieke platform: ‘De Monitor (KRO-NRCV)’ opende begin november een onderzoek in samenwerking met het NIP, NVO en Stichting Masterpsychologen (SMP) naar de kansen voor starters op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek werd geopend om een helder en cijfermatig beeld te krijgen van de actuele situatie.

Uit dit onderzoek blijkt dat veel afgestudeerde psychologen en pedagogen moeite hebben om aan een baan te komen en daarom voor een werkervaringsplek kiezen. Het merendeel voelt zich hierbij gedwongen om alleen een onkostenvergoeding te accepteren. Dit wordt geïllustreerd met het voorbeeld van de 33-jarige orthopedagoge Sara, die een jaar lang voor een cadeaubontegoed van 12,50 en studiekrediet werkte. Uit het onderzoek van de Monitor bleek dat bijna driekwart van de afgestudeerde psychologen en orthopedagogen zich uitgebuit voelt op werkervaringsplekken.
Ook de beroepsvereniging van psychologen, het NIP stelde al voor dit onderzoek dat er nauwelijks arbeidsplaatsen zijn en dat veel startende psychologen hierdoor genoodzaakt zijn om werkervaringsplaatsen te accepteren.

Voor veel psychologiestudenten was deze informatie een grote schok. Natuurlijk, toen je begon met studeren kwamen de vragen: ‘Ga jij psychologie studeren?’ en ‘Vind je dan wel een baan?’ weleens voorbij. Desondanks waren veel psychologiestudenten nog niet op de hoogte van de actuele baankansen voor startende psychologen. Door De Monitor zal er een vervolgonderzoek ingesteld worden naar de pedagogiek- en psychologiestudent. Hierbij zal er onder andere in worden gegaan op de rol van de universiteit: geven zij genoeg en goede voorlichting over de arbeidsmarkt? Schetsen zij een realistisch beeld over de baankansen als psycholoog of pedagoog?

Aan de slag!werken

Dat de banen voor een startende psycholoog niet voor het oprapen liggen, betekent niet dat jij als psychologiestudent door deze informatie ontmoedigd moet worden. Naar aanleiding van de uitzending van De Monitor zijn er verschillende Kamervragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Asscher heeft laten weten om dit voorjaar met een plan van aanpak te komen. Verder kan jij als psychologiestudent zelf ook aan de slag. Dat er minder banen beschikbaar zijn, betekent niet dat er géén banen zijn. Hoe ga jij je onderscheiden van al die andere psychologiestudenten? Waarom zouden ze jou kiezen op een sollicitatiegesprek?
Tijdens je studie zijn er al verschillende extra curriculaire activiteiten te ondernemen en workshops te volgen. Zo worden er bijvoorbeeld al sollicitatieworkshops aangeboden voor studenten of kun je deelnemen aan netwerkactiviteiten. Hierdoor kan jij zelf jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten!

Daarnaast zijn er verschillende organisaties die opkomen voor de belangen van psychologiestudenten, bijvoorbeeld: SPS-NIP. Zij organiseren regelmatig verschillende carrière gerelateerde activiteiten, netwerkbijeenkomsten en mogelijkheden om aan je cv te werken! Neem eens een kijkje op onze site voor meer informatie.

Geschreven door SPS NIP

SPS-NIP is de studenten sectie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP): de landelijke beroepsvereniging voor alle psychologen in Nederland. Als studenten sectie van het NIP bestaat SPS-NIP volledig voor en door psychologiestudenten. Wij willen alle studenten bewust maken van de mogelijkheden binnen psychologie en zetten ons in om het gat tussen de studie psychologie en het werkveld te verkleinen. Door middel van de belangen van alle psychologiestudenten, zowel op nationaal en internationaal niveau te behartigen probeert SPS-NIP studenten hiervan bewust te maken. De laatste tijd is de banenmarkt voor net afgestudeerden psychologen veel in het nieuws geweest. SPS-NIP betreurt het feit dat er maar weinig banen beschikbaar zijn voor startende psychologen. Wij maken ons zorgen over deze situatie en willen alle studenten zo goed mogelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daarom houden wij studenten graag op de hoogte van de meest actuele situatie en proberen wij studenten zoveel mogelijk te helpen. SPS-NIP organiseert verschillende netwerk- en carrière gerelateerde activiteiten, heeft een stagebank en verschillende professionals die advies kunnen verschaffen over je loopbaan en cv. Kijk dus alvast vooruit en bereid jezelf voor op de toekomst!

6 comments

 1. Ik wil de overheid en de universiteit aanklagen en schade vergoeding en smarte geld eisen! 7 jaar keihard gestudeert en veel geld betaald, nooit iets mee kunnen doen. Totaal zinloos die studie. Ik noem dat oplichterij! Mijn kans op en goede carierre was al van het begin minimaal dus. Dit zou duidelijk gemaakt moeten worden aan potentiele studenten, en het aantal toelatingen zou beperkt moeten worden. De studie zou dan zich moeten richten op een directe aansluiting met de werkplaats. Niet pas, en alleen, mogen werken na een post doctorale studie en registratie als psycholoog. Ik ben hier heel kwaad over, en raad jonge mensen sterk af deze studie te volgen. Kies iets waar je mee aan het werk kan. Ik zet MA niet eens meer op mijn CV, want dan denkt men dat ik overgequalificeerd ben voor de ongeschoolde jobs waar ik nu voor solliciteer. Bouwvakker, schilder, bediening, dat soort werk.

  1. Rechten is ook een drama… De sociale advocatuur is ten dode opgeschreven en de grote advocatenkantoren (gericht op bedrijven) die nog weleens vacatures hebben, tsja, als je daar al binnenkomt zit je doorgaans al gauw thuis met medische problemen door je werk. Je kunt momenteel niet veel anders dan overheidsjurist worden, optreden als gemachtigde/juridisch adviseur of de legal consultancy in. En het probleem in deze functies is nou net dat er doorgaans minimaal 3-5 jaar ervaring wordt gevraagd.
   Een extra master of extra activiteiten, zoals weleens bij psychologie wordt geadviseerd, maakt helemaal niks uit voor je baankansen, het gaat echt om dat werkgevers werkervaring willen.
   Er is een enorm aantal juristen dat aangeeft in het verleden liever een andere studie gekozen te hebben.

   Voor Rechten en Psychologie worden gewoon veel en veel te veel studenten jaarlijks toegelaten tot de studies. En dat terwijl mijn ervaring is dat de meeste medestudie de studie hen nauwelijks interesseert maar ze geen andere studie gaan volgen om financiële redenen. (instellingstarief, kwijtschelding beurs/OV-kaart van DUO etc.)

  1. Ik zou me niet laten ontmoedigen door de weinige baankansen. Als psychologie is wat je wilt moet je dat gewoon doen en na je studie kan je verder kijken.
   Je kan bijvoorbeeld gaan werken als begeleider in een GGZ instelling, een master doen om je baangarantie te vergroten of misschien doe je wel helemaal niks met je studie.
   Het einde van je studie is niet het eindpunt van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *