Minutenlang naar je scherm staren om te kijken of hij al online is geweest. Een gat in de lucht springen als de blauwe vinkjes verschijnen en dan het wachten tot hij reageert. Geluid aan en telefoon wegleggen, nee toch geluid uit en over een uur pas kijken. Vijf minuten later toch weer op je telefoon kijken en vervolgens naar je vriendinnen een berichtje sturen met: Hij heeft het gelezen maar nog niet gereageerd?! Onbereikbare en bezette mannen zijn veel leuker dan mannen die alles voor je doen. Maar hoe komt dat?

Waarschijnlijk hebben veel vrouwen bovenstaande situatie wel eens meegemaakt. Het kan zelfs nog een stapje erger: Een vrouw wijst haar date af en deze man laat vervolgens (logischerwijs) weinig tot niets meer van zich horen. Wie wordt er ineens ontzettend interessant? Juist, precies de man die een week geleden nog vakkundig afgewezen werd. Of je hebt een man nooit zien staan, maar zodra hij een vriendin heeft wordt hij plotseling heel aantrekkelijk.

Onderzoek naar bezette mannendrankje

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen precies dezelfde man aantrekkelijker vinden wanneer deze bezet en dus onbereikbaar blijkt te zijn. Een foto van een knappe man werd aan een groep vrouwen getoond met de vraag of ze een date met hem wilden. De helft van de vrouwen werd verteld dat de man single was. De andere helft kreeg te horen dat hij getrouwd was. In de groep waar de man single was, had 59% wel oren naar een afspraakje. Maar wat bleek, in de groep waarbij de vrouwen wisten dat de man bezet was, wilde 90% wel een drankje met hem drinken.

Evolutie

Dit fenomeen is hoofdzakelijk te verklaren door de evolutie. Een bezette man is door een andere vrouw al “goedgekeurd”. Hierdoor weet je dat hij het in zich heeft om goed voor een vrouw en waarschijnlijk ook voor kinderen te zorgen. Daarbij speelt social-proof ook een rol. We vinden dingen leuk die anderen ook leuk vinden. We passen onze mening hier (onbewust) aan aan. Maar dit is natuurlijk alleen een verklaring voor de bezette mannen.

liefde2Onwetendheid

Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig aangelegd. Een onbereikbare man is mysterieus. Als iemand afstandelijk doet, kom je niet alles van hem te weten, wat maakt dat er nog lege plekken zijn die je wilt invullen. Je wilt in je hoofd het plaatje compleet maken. Daarbij komt dat je misschien juist de informatie mist die je zou doen afknappen. Je vult de lege plekken rooskleurig in waardoor iemand in je hoofd leuker en leuker kan worden. Een laatste verklaring is de theorie van self-handicapping. Mensen houden ervan om situaties voor zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken. Wanneer ze uiteindelijk falen kunnen ze het altijd op andere factoren schuiven dan zichzelf. Dus wanneer je voor een makkelijke man gaat, en dit uiteindelijk flopt, dan ligt de schuld bij jezelf.

Maar vrijgezelle vrouwen; niet getreurd! Als je uiteindelijk een man nog steeds leuk vindt als hij zijn best voor je doet en je alles over hem weet, dan moet hij wel de ware zijn! We zijn benieuwd of jullie hetzelfde ervaren en of het andersom ook geldt, dat mannen onbereikbare vrouwen aantrekkelijker vinden?

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *