Voor de meeste mensen lijkt het een gewoon dagje uit: samen naar de kermis. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Door de vele geluiden, lichten en hordes mensen zijn er veel prikkels. Dit kan voor mensen met autisme erg stressvol zijn. Op de grootste kermis van de Benelux is daarop iets bedacht: een speciale middag waarop mensen met autisme samen de kermis kunnen bezoeken. PsyBlog ging in gesprek met de bedenker en organisator van de Blauwe Zondag.

Blauwe Zondag

Het idee van deze speciale zondag tijdens de kermis kwam van Gijs Franken (29). Hij was 22 toen zeven jaar geleden bij hem de diagnose PDD-NOS werd gesteld. Zijn hele leven was hij naar eigen zeggen al anders dan anderen, hij ging naar speciaal onderwijs, maar kreeg nooit een diagnose: “In die tijd was het nog niet zo dat iedereen getest werd”. Nadat de diagnose gesteld was ging hij op onderzoek uit. Hij merkte dat er weinig websites waren waar duidelijk en structureel informatie werd weergegeven over autisme en begon met zijn eigen website Autilook.nl. Voor deze site deed hij in 2010 onderzoek naar de behoeftes van mensen met autisme. “Ik merkte dat vooral voor de groep boven de 18 weinig werd georganiseerd. Deze mensen zochten vooral in de zomerperiode een leuke activiteit.”logo

Voor de geboren Tilburger was één plus één natuurlijk twee: “De kermis is me met de paplepel ingegoten en met een aantal kleine aanpassingen kan er op sociaal gebied heel veel bereikt worden.” Het idee voor de speciale dag op de Tilburgse Kermis was geboren. Gijs geeft aan dat het in het begin soms lastig was om de acceptatie van de betrokken partijen te krijgen. Maar gelukkig kwam er vanuit de Gemeente Tilburg begrip en was daar 5 jaar geleden de eerste editie.

Organisatie

Vooraf komt er natuurlijk veel organisatie bij kijken maar zeker sinds vorig jaar de Nederlandse Vereniging voor Autisme meehelpt komen er vanuit het hele land mensen op de dag af. Om 12.15 wordt er verzameld bij een centraal punt waar de dag door de wethouder wordt geopend. Vervolgens worden de deelnemers ingedeeld in drie groepen. Een groep die weinig prikkels kan verdragen, een groep die net wat meer prikkels kan verdragen en de laatste groep die alle prikkels goed kan verwerken maar het toch gezellig vinden om mee te doen. Alle deelnemers krijgen van de organisatie een blauw bandje: “De kermisexploitanten krijgen van te voren een brief waarin uitgelegd wordt wat de bedoeling is. Wanneer de deelnemers een blauw bandje dragen weten de exploitanten dat ze hun lichten en geluid moeten aanpassen.”

Een goede voorbereiding

Om 13.00 uur gaat iedereen de kermis verkennen. Gijs heeft op de site van Blauwe Zondag van alle attracties filmpjes geplaatst en op  deze pagina kun je ook precies zien hoeveel prikkels er bij een attractie komen kijken. Er zijn natuurlijk elk jaar andere attracties op de kermis te vinden en zo kunnen de bezoekers zich optimaal voorbereiden op het dagje uit.

Als ik Gijs vraag wat nou het hoogtepunt was van de afgelopen vijf jaar vertelt hij trots: “Een bezoeker was fan van het radiostation op de kermis, Kermis FM, en mocht mee kijken en zelfs op de radio. En toen SBS vorig jaar een groepje mee is gevolgd voor Hart van Nederland was natuurlijk ook mooi.” Gijs hoopt dat deze dag nog lang blijft bestaan. Hij merkt wel dat de organisatie elk jaar een grotere klus wordt, maar het concept is goed, dus daar gaan we niks aan veranderen.

Voor meer informatie over Blauwe Zondag op 24 juli a.s. kun je de website bezoeken. Hier kun je je ook inschrijven. Voor meer informatie over Autisme bezoek je de website van Gijs. 

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *