Ben jij gelukkig? En hoe kom je op die ja of nee? Met andere woorden: wat bepaalt dat jij je wel of niet gelukkig voelt? 

Tegenwoordig is gelukkig zijn een ware hype in de westerse wereld. Talloze zelfhulpboeken, cursussen en webinars die jou dé formule beloven om je (weer) gelukkig te voelen. En allen gebruiken ze zo hun eigen methodes.

Maar… als geluk blijkbaar zo maakbaar is, waarom voel je je dan lang niet altijd gelukkig?

Gelukkig kun je gelukkig zijn

Geluk, het lijkt iets ongrijpbaars. Iets wat plotseling kan bestaan, maar ook net zo snel weer kan verdwijnen. Hoe kan dat toch?

Erling Kagge, een doorgewinterde ontdekkingsreiziger uit Noorwegen, vroeg zichzelf precies hetzelfde af. Deze advocaat skiede in z’n uppie van de Noord- naar de Zuidpool, beklom de Mount Everest en noem het maar op.

‘Gezondheid’ noemt men vaak als 1 van de belangrijkste voorwaarden voor echt geluk. Of genoeg tijd en geld hebben voor alles. En Boeddha verwoordde het vinden van het gelukspad op zijn eigen cryptische manier: “Je kunt een weg pas volgen als je een deel van die weg bent geworden”.

En wat zijn volgens jou voorwaarden voor geluk? Je veilig voelen? Fijne relaties? Je passies volgen?
De zon die elke dag opkomt?

kagge

Schijt aan alles: op zoek naar poep

Kagge besloot alle denkbare voorwaarden voor geluk eens uit te dagen. Hij wilde testen of geluk daar echt in grote mate vanaf hangt of niet.

Hoe hij dat deed?

Dwars door de drijvende poep, wc-papier en andere ranzigheden heen. Hij baande zich een weg door het riool op zoek naar de zin van het leven en de betekenis van geluk. Want van gezondheid is in deze wereld absoluut geen sprake; de tijd staat hier stil; de zon durft hier niet te schijnen; je enige relatie is die met de ratten; in principe heb je geen noemenswaardig einddoel en bovenal: je mag hopen dat je het überhaupt overleeft met al die gevaarlijke gassen en plotselinge waterstijgingen.

En dát leverde een heel boeiend en vooral inspirerend boek op. Of je nou van reizen houdt of niet: het boek is voor iedereen toegankelijk en leuk om te lezen. Bovendien onderscheidt het zich met andere ‘gewone’ leesboeken door iets vrij opmerkelijks. Want behalve de vlotte schrijfstijl en de fijne ruime opmaak over 200 bladzijden, staan er ook kleurenfoto’s in! Daardoor beleef je de reis extra betrokken mee. Alsof je de reisverhalen van je beste vriend(in) online volgt.

De zin en onzin van het leven

Toch is dit boek meer dan alleen maar een reisverhaal. Want niet alleen neemt Kagge je mee naar de onbekende donkere wereld onder New York, ook stelt hij tussendoor interessante vragen over het leven. En deze vragen zetten je als lezer goed aan het denken. Ook enkele scherpe opmerkingen van Kagge veroorzaakten bij mij wel eens een “verrek, daar heb ik eigenlijk nooit zo bij stilgestaan”.

Bovendien deelt hij quotes en gelukstheorieën van allerlei soorten mensen met je (van daklozen tot beroemdheden tot filosofen). Daarnaast haalt hij passages uit de epos ‘De goddelijke komedie’ van de dichter Dante Alighieri consequent aan. En deze vergelijkt hij vervolgens steeds met zijn eigen reis.

‘If I can make it there, I’m gonna make it anywhere, It’s up to you, New York, New York’

Er was overigens één ding dat me behoorlijk opviel. En dat is hoe Kagge bijvoorbeeld doodnormaal vertelde dat ze ‘in een restaurant eieren en pannenkoeken aten’. Waarom ik dat bijzonder vind? Bedenk je even: 5 minuten daarvoor zwommen ze nog letterlijk door de keutels. Ik kan en wil me de stank niet voorstellen. Maar in New York kan blijkbaar alles.

Maar ook voor Kagge kan alles. Ik genoot namelijk niet alleen van het verhaal zelf, maar ook van Kagge zijn persoonlijkheid. Het is een man die echt álles uit z’n leven haalt. Naast ontdekkingsreiziger is hij advocaat, vader en echtgenoot, boekenuitgever en filosoof. Hij verlangt naar iets en doet het vervolgens gewoon. En dat gaat niet alleen over de grote lijnen van zijn leven, maar ook over zijn dagelijkse belevenissen.

Zo geeft hij een verjaardagsfeestje voor een zwerver (en struint alle winkels af om de perfecte slagroomtaart te vinden), onderzoekt een metrotunnel met het risico dat hij wordt doodgereden, verstopt zich continu voor de politie, crasht al stinkend een universiteitsfeestje… Hij leeft zijn leven maximaal en het interesseert hem weinig (hetzij wel met respect) wat anderen erover denken.

new-york-1605182_1280

Ontdek het geluk

Zou Boeddha dat soms bedoelen met eerdergenoemde quote? Dat je pas geluk ervaart als je de lange, moeilijke weg volgt naar geluk (in plaats van ‘snel geluk’ zoals geld en een slank lijf)? Of bedoelt hij dat geluk alleen als bijgevolg verschijnt als je al je activiteiten mindful en maximaal beleeft?

En zo komen we weer uit op de allereerste vraag waar dit hele boek om draait: Wat bepaalt geluk dan? Tja, ik kan er maar één ding over zeggen: Ga mee op ontdekkingsreis met Erling Kagge en ontdek zelf het antwoord.

Geschreven door Julie Anne Hindriksen

Julie Anne is een psycholoog gespecialiseerd in gedragsverandering & onbewuste beïnvloeding. Met haar bedrijf Nudgers geeft ze o.a trainingen in nudging. Hierin leer je hoe je je eigen brein positief beïnvloedt d.m.v. onbekende hersentrucjes. Daarnaast is ze freelance copywriter voor verschillende bedrijven. Kijk voor haar website op http://www.nudgers.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *