Veel vrouwen stellen hoge eisen aan zichzelf, vergelijken zichzelf met anderen en willen voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Daarnaast hebben veel vrouwen er ontzettend veel voor over om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Wanneer vrouwen het gevoel krijgen dat ze afwijken van het schoonheidsideaal, worden ze onzeker en kan er een laag zelfbeeld ontstaan. Het meest voorkomende schoonheidsideaal onder vrouwen is slank zijn. Extreem lijnen en veel sporten zijn geen opvallende wijzes om aan dit ideaal te voldoen. Maar het schoonheidsideaal gaat veel verder dan alleen‘slank’ zijn

Een nieuw schoonheidsideaal

De laatste jaren is er een nieuw schoonheidsideaal ontstaan voor de vrouw, en wel voor haar vulva: de designer vulva. Door de media en pornografie hebben vrouwen (en mannen) het idee gekregen dat deze vulva de gouden standaard is voor hoe een ‘mooie’ vulva eruit ziet. Alles afwijkend hiervan zou ‘vies’ en ‘niet normaal’ zijn.

Het ‘ideaal’

Waarschijnlijk heeft elke lezer wel eens een designer vulva gezien, maar toch licht ik dit beeld even kort toe. De binnenste schaamlippen zijn bij de designer vulva niet zichtbaar, maar verborgen achter de buitenste schaamlippen. De binnenste schaamlippen moeten dus zo klein mogelijk zijn. Deze kleine binnenste schaamlippen komen slechts bij een kleine groep vrouwen voor. Er is namelijk een enorme variatie in grootte en vorm van de binnenste schaamlippen.
Deze groep vrouwen wordt echter steeds groter… door cosmetische ingrepen.

Plastische chirurgie

De laatste jaren zijn labiareducties enorm toegenomen. Bij labiareductie worden de binnenste schaamlippen verkleind door weefsel te verwijderen. Het precieze aantal ingrepen is niet duidelijk, aangezien veel daarvan in privéklinieken plaatsvinden, maar er wordt gesproken over een vervijfvoudiging sinds 2001. Het is een heftige ingreep. Labiareductie brengt namelijk risico’s met zich mee zoals bloedingen, wondinfecties en littekens. Gezonde meisjes en vrouwen riskeren hun goede lichamelijke gezondheid door hun vulva operatief te laten lijken op de designer vulva. Steeds meer vrouwen hebben er dus blijkbaar veel voor over om aan het schoonheidsideaal te voldoen.

Wat is belangrijk?

Door de gouden standaard van de designer vulva vergeten wij echter een aantal belangrijke zaken. We zijn vergeten dat er een enorme variatie is onder de binnenste schaamlippen en dat dit menselijk is. Ook zijn we vergeten dat de binnenste schaamlippen niet voor niks daar beneden zitten. Zij hebben namelijk een aantal belangrijke functies, waaronder de bescherming van de vaginaopening, het buiten houden van bacteriën en erotische sensaties. Daarbij wil ik, op basis van eigen onderzoek, graag benoemen dat de meerderheid van zowel mannen als vrouwen het formaat van de binnenste schaamlippen helemaal niet belangrijk vinden.

Hoe ver gaat een schoonheidsideaal?

Dat gezonde meisjes en vrouwen hun vulva operatief aanpassen om zo te voldoen aan de gouden standaard, baart mij zorgen. Hoe ver kan een schoonheidsideaal gaan? Wees niet bang dat jij er misschien anders uitziet, want de variatie is enorm en ze hebben belangrijke functies. Geen één mens is hetzelfde, en dit is ook zeker niet zo bedoeld.

 

Geschreven door Britt Slief

Britt Slief is 21 jaar en volgt de Master Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een enorme interesse in de seksuologie en wil graag haar kennis met zoveel mogelijk mensen delen. Er wordt naar haar mening namelijk nog te weinig gepraat over seks. Naast haar studie werkt Britt als vrijwilliger voor Proud2Bme, waar zij chatgesprekken begeleid met jongeren die onder andere eetproblemen/stoornissen, angst en een laag zelfbeeld ervaren. Britt vindt ontspanning in fitness, koken, varen en kletsen met haar vriendinnen.

2 comments

  1. Ik heb mijn kinderen altijd geleerd dat iedereen anders is. Een ideaal schoonheidsbeeld bestaat niet. Iedereen heeft echter andere normen en waarden. Belangrijk is dat je lekker in je vel zit. Britt schrijft heel duidelijk over dit onderwerp, opent misschien deuren voor (vooral) vrouwen en maakt het bespreekbaar. Chapeau!

  2. Je bent mooi zoals je bent!!! Uniek als persoon!!! Daarom is iedereen ook zo “anders” dus laten we daar dan ook van genieten!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *