“Mensen proberen vaak achterstevoren te leven: ze streven ernaar meer geld te verdienen of meer te kunnen, alles om maar gelukkiger te zijn. Maar eigenlijk werkt het precies andersom: eerst moet je ernaar streven te zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je werkelijk moet doen, om te kunnen hebben wat je écht wilt.”
– Margaret Young

Tegenwoordig lijken er oneindig veel opties, zeker als het gaat om studie en werk. Maakt dit het makkelijker om te kiezen? Vaak niet! Om me heen zie ik veel vrienden die alles tegelijk willen aanpakken en geen keuzes durven te maken. Daarom wil ik jullie kennis laten maken met wat zichtbaar is. Het niet durven kiezen en hoge doelen stellen kan namelijk doorslaan in een extreme mate van veeleisendheid.

Misschien herken je het wel: Je bent iemand die continu iets wil ondernemen en het liefst zoveel mogelijk tegelijk. Je stelt enorm hoge verwachtingen en eisen aan jezelf. Op de automatische piloot ben je bezig met het continu nastreven van de allerhoogste prestaties en doelen. Misschien, als je eerlijk bent, moet je ook bekennen dat je best veel waarde hecht aan geld, status en erkenning. Dit gaat vaak juist ten koste van geluk, gezondheid, veiligheid en fijne relaties. Is perfectionisme altijd bevorderend voor carrièremogelijkheden?

Gedeelde aandacht

Als je altijd maar bezig bent met het nastreven van doelen, het liefst tegelijk, vergt dit veel aandacht. We spreken ook wel van multitasken: het verdelen van aandacht over meerdere dingen dan één focuspunt. Je kan autorijden, tegelijkertijd naar de radio luisteren en zelfs ook nog meezingen. Misschien volg je tegelijk twee studies en werk je er ook nog naast. Wat is het effect van het verdelen van deze versnipperde aandacht? Het is soms moeilijk om je aandacht blijvend te verdelen en toch gefocust te blijven op taken. Wanneer we onze aandacht blijvend verdelen, gaat dit namelijk ten koste van onze prestatie en mentale processen. Dit komt omdat onze aandacht niet een oneindige bron is. Dan heb ik nog niet gesproken over het effect ervan op ons mentaal welbevinden. We raken uitgeput van het najagen van onze doelen en de bijkomende prikkels, gedachten en emoties. Mensen die altijd maar doorgaan, overschrijden hun eigen grenzen. Het najagen van doelen kan dan dienen als vlucht in plaats van een bewuste keuze.

Strooptest: kijk naar de woorden en noem zo snel mogelijk de kleuren waarin het woord afgedrukt is.

Pur sang voor carrière gaan?

Tegenwoordig zijn er oneindig veel studie- en carrièremogelijkheden. Ben je toevallig ook beïnvloedbaar en hecht je waarde aan hoe anderen jou beoordelen? Dan breng je jezelf wellicht in een lastig keuzepakket door de gedachten aan het idee ‘wat een ander heeft moet ik ook bereiken’. Kortom, de combinatie van veel mogelijkheden en menselijke onzekerheid zorgt ervoor dat we niet kiezen voor een of-of, maar voor de en- en-en-en benadering.

Goed kiezen

We leven in een tijd met oneindig veel mogelijkheden, prikkels en keuzes. Alles in de wereld is snel binnen handbereik. Bij het vormgeven van je studie- en carrièrepad zullen veel opties zich voordoen. Het is belangrijk dat je leert te kiezen voor dat wat jou gelukkig maakt en daar je focus op richt. Het kan nog steeds dat je verschillende keuze nodig hebt om te ervaren wat bij je past. Door dit rustig en doelgericht te doen, geef je jezelf meer ruimte. Het gaat om het bepalen van jouw koers voor nu en de toekomst in plaats van het enkel najagen van nieuwe kansen. Dit brengt mij terug naar de beginvraag: “kun je alles worden wat je wilt”? Het antwoord luidt: Ja, maar er is wel een kanttekening. Je kan niet alles tegelijk worden!

Bescherm jezelf, bepaal jouw koers en kies voor geluk.

Bronnen
1. Bernstein, D.A., Penner, A., Clark-Stewart, A. & Roy, E.J. (2006). Psychology. Boston: Houghton Mifflin Company.
2. Brown. B. (2015). De moed van de imperfectie, laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers B.V., Amsterdam.
3. Evans, •E. & Burnett, B. (2016). Ontwerp je eigen leven. Amsterdam: Hollands Diep.

Geschreven door Corina Ouwehand

Corina heeft een bijzondere interesse voor ontwikkelingspsychologie en psychopathologische stoornissen. Tijdens haar studie Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden was ze al geboeid naar de vraag op welke manier patronen binnen een gezin doorwerken op de ontwikkeling van een individu. In haar werk als woonbegeleider van studenten met autisme zet ze zich in om met iedere cliënt een passende koers te bepalen in het leven en zo hun zelfredzaamheid te vergroten. Voor PsyBlog deelt ze haar ervaringen en verwonderingen vanuit haar vakgebied en het dagelijkse leven.

4 comments

  1. Mooie blog, inspirerend voor het dagelijks leven van mensen. Het geeft weer dat ieder mens voor keuzestress staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *