Gulzigheid kan ook wel worden omschreven als vraatzucht, gretigheid of een onverzadigbare behoefte. Nu is alles wat overmatig gebruikt wordt niet goed. Denk maar aan overmatig alcoholgebruik, verslavingen, teveel eten en overmatig sporten. Alcoholreclames springen hier op in door in advertenties de zin “Geniet, maar drink met mate” te vermelden.

Schoonheidsideaal en gulzigheid

Over het algemeen word het begrip gulzigheid gekoppeld aan de controle over de hoeveelheid eten. In de westerse maatschappij wordt gulzigheid gezien als iets negatiefs. Bijvoorbeeld, mensen die teveel eten worden vaak gezien als mensen die geen zelfdiscipline hebben. Immers, je hebt het zelf in de hand hoeveel calorieën je naar binnen werkt en of je gaat sporten.

Tegenwoordig zijn veel mensen er op gebrand mooi strak in het lijf te zitten. De lichamen die getoond worden in media zoals televieprogramma’s, tijdschriften en reclames  zijn erg tekenend voor het geldende schoonheidsideaal. Slank, dat moet het zijn! Hoe komt dit nou?

Ironisch is dat het schoonheidsbeeld in de loop der jaren erg veranderd is. Zo was de vollere dame het ideale beeld van een vrouw, dat was namelijk een teken van welstand. Als je in de kunstgeschiedenis gaat graven zie je dit heel mooi terug. In vele Afrikaanse culturen geldt dit trouwens nog steeds.

In de westerse maatschappij is de mens luier geworden en is er volop eten te verkrijgen, zodat de ronde dame niet langer symbool staat voor welstand. Tegenwoordig staat ‘mooi’ voor: slank zijn en blijven, sporten, lusten weerstaan. Het ideaal is verschoven: men wil zijn wat moeilijk haalbaar is, waarvoor moeite gedaan moet worden.

Boulimia: extreme gulzigheid?

Een extreme vorm van gulzigheid wordt boulimia genoemd. Eetstoornissen zijn een veel voorkomende ziekte bij, met name, jonge vrouwen. 95% van de “gevallen” die lijden aan Boulimia zijn vrouwelijk. Iemand die gediagnostiseerd is met Boulimia Nervosa heeft voortdurend terugkerende eetbuien waarbij hij of zij het gevoel heeft de controle te verliezen. Na een eetbui wordt het eetgedrag gecompenseerd – om gewichtstoename te voorkomen – door te braken, gebruik te maken van laxeermiddelen, extreem veel te bewegen of door te vasten. Een eetstoornis gaat vaak gepaard met een extreem laag zelfbeeld. Naar schatting lijdt 1,5% van de vrouwen tussen de 15 en 29 jaar aan Boulimia. Van alle psychiatrische ziektes overlijden de meeste mensen aan een eetstoornis, ofwel ongeveer 1%.

DSM-IV hanteert de volgende criteria:

  • Herhaaldelijke episodes van eetaanvallen waarbij men het gevoel heeft een controle te hebben over de hoeveelheid.
  • Herhaald ongepast compensatiegedrag om gewichtstoename te voorkomen.
  • Eetaanvallen en het compensatiegedrag treden gemiddeld minimaal twee keer per week op gedurende een periode van drie maanden.
  • Het zelfbeeld wordt overmatig beïnvloed door lichaamsvorm en gewicht.

 

Is het nou echt zo simpel…

Boulimia lijkt het ingrediënt te zijn om aantrekkelijk gevonden te worden. Ondanks je lage zelfbeeld ben en blijf je immers slank! Maar, natuurlijk werkt het niet zo!

Een slanke man of vrouw met een heel laag zelfvertrouwen is helemaal niet aantrekkelijk voor het andere geslacht. Uiterlijk mag dan wel een bepalende factor voor veel mensen zijn, maar uiteindelijk zal een man of vrouw toch voor een zelfverzekerde persoonlijkheid vallen! Het is veel belangrijker dat je lekker in je vel zit, dus zelfverzekerd genieten van je eten en je glaasje wijn.

Mijn ideaal?

Ik hou me altijd maar voor: wat is nou leuker, een gezellig avondje uit met vrienden of uren trainen in de sportschool? Ik weet het wel, hoor!

Met gulzigheid is af en toe niks mis, zolang het met mate is!

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *