Als economisch psycholoog werd ik tijdens mijn studie doodgegooid met de beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini. Deze vormen daarnaast vaak een inspiratiebron voor auteurs om een lekker leesbaar boek te schrijven dat deze principes nogmaals uitlegt, zoals de boeken ‘Harder praten helpt niet‘ en ‘IJs verkopen aan eskimo’s’.
Mijn verbazing was dan ook groot toen ik de ondertitel las van ‘Hoe krijg je altijd gelijk’. Niet de zes basisprincipes van Cialdini, maar 49 methodes om anderen te beïnvloeden, of manipuleren, worden uitgelegd. Leo Pot haalt uit meerdere bronnen verschillende inzichten die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Zo haalt hij onderzoek aan naar de onbetrouwbaarheid van ons geheugen, de angst voor verlies en het gebruik van cijfers en statistieken.
Voor een sociaal psycholoog zijn het bekende wetenschappelijke studies. In die zin levert het boek weinig vernieuwende inzichten. Voor een leek zijn het wellicht eye-openers en handige handvatten die hem of haar kunnen helpen bij het overtuigen van anderen.
Het is een makkelijk leesbaar boek; je leest al snel 5 tot 10 principes achter elkaar. Dat is af en toe jammer, omdat je daarmee niet deze principes ook daadwerkelijk kunt verwerken en toepassen op een eigen situatie. Soms worden principes erg summier toegelicht en zijn ze gebaseerd op slechts één of twee bronnen.
Wat mist in het boek, is een ethische afweging rondom het toepassen van deze principes. Leo haalt het kort aan in de introductie, maar komt niet tot een conclusie waarin hij de lezer meeneemt in de afwegingen die men kan maken.
Kortom, ben je op zoek naar een snel leesbaar boek over beïnvloeding en het overtuigen van anderen en wil je eens wat anders lezen dan de 6 beïnvloedingsprincipes van Cialdini? Dan is het boek van Leo een goede start. Voor de verdere verdieping zijn alle bronnen handig opgenomen per principe, en dat zijn er maar liefst 49!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *