De Neerwaartse Hond, de Zonnegroet of de Boom. Yoga is momenteel erg populair onder de bevolking. Zowel jong als oud beleven plezier aan deze vorm van beweging, waarbij ademhaling en lichaamshoudingen centraal staan. Toch is plezier niet het enige waarom men aan yoga doet. Zo is yoga voor veel mensen een vorm van ontspanning. Zelf vind ik het heerlijk om een drukke dag af te sluiten met een uurtje yoga.

Drukte en stress

In onze westerse maatschappij is yoga de laatste jaren volop in ontwikkeling geweest. Niet zo gek eigenlijk, aangezien we een druk en hectisch leven leiden, waarbij alle verplichtingen die we op een dag hebben tot stressvolle situaties kunnen leiden. Maar zorgt het inplannen van yoga in de toch al drukke agenda ook echt voor ontspanning?

Yoga is van oorsprong afkomstig uit India en is vermoedelijk al duizenden jaren oud. De nadruk van de oude yogi’s lag in eerste instantie op de mentale en fysieke gezondheid, innerlijke harmonie en welzijn. Het had een filosofische ondergrond, met als primaire doel de spirituele ontwikkeling.

Effecten op lichaam en geest

Tegenwoordig komt er steeds meer wetenschappelijke aandacht voor het effect van yoga op lichaam en geest. Uit onderzoek is gebleken dat yoga een positief effect heeft op onder andere depressies, slaapproblemen, angsten en rugklachten. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat stress door yoga kan verminderen.

Therapeutische interventie

Alhoewel yoga een effect lijkt te hebben op een aantal psychische klachten, wordt het vanuit de zorgverzekering niet vergoed. Een probleem bij veel onderzoeken is dat ze vaak niet aan goede methodologische voorwaarden voldoen, waardoor de resultaten moeilijk te generaliseren zijn. Dit komt mede doordat er niet veel geld is voor het financieren van onderzoek naar de effecten van yoga. Ondanks het positieve effect dat yoga lijkt te hebben, kan het dus niet wetenschappelijk worden onderbouwd als therapeutische interventie.

Bewezen effectief of niet, ik verwacht dat yoga op steeds meer manieren wordt verwerkt in het dagelijks leven. Misschien zelfs ooit in het basispakket van de zorg, wanneer de werking van yoga onomstreden is vastgesteld. Voor nu is het fijn om te weten dat een uurtje ontspanning ook veel voordelen met zich meebrengt. Of je het nu doet voor je lichaam, geest of zelfs spiritualiteit.

 

Bronnen:

Brouwer, J. (2013). ‘Grote beloften, weinig onderbouwing in de yogales’. De Volkskrant.

Harkess, K., Delfabbro, P., Mortimer, J., Hannaford, Z., & Cohen-Woods, S. (2017). Brief report on the psychophysiological effects of a yoga intervention for chronic stress: Preliminary findings. Journal of Psychophysiology, 31(1), 38-48.

Khalsa, S. (2004). Treatment of chronic insomnia with yoga: a preliminary study with sleep-wake diaries. Appl Psychophysiol Biofeedback, issue 29 (4), 269-278.

Lehrer, P., Woolfolk, R., Sime, W. & Khalsa, S. (2007).  Principles and Practice of Stress Management, Third Edition, The Guilford Press: New York. 449-460.

NOS (2016). Wanneer waagt de wetenschap zich aan yoga?

Williams K, Abildso C, Steinberg L, Doyle E, Epstein B, Smith D, Hobbs G, Gross R, Kelley G, Cooper L.(2009). Evaluation of the effectiveness and efficacy of Iyengar yoga therapy on chronic low back pain. Spine, issue 34 (19), 2066-2076.

 

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *