Een tijd terug werd ik afgewezen voor een bijbaan …. De reden? Ik kwam te gereserveerd en niet enthousiast genoeg over. Ik liet niet genoeg van mijzelf zien, was niet “outgoing”  genoeg.

Tijdens mijn studie  heb ik het vaker gehoord: ik ben een rustig persoon, een beetje terughoudend. Zelf vind ik dat niet zo erg, want ik sta nu eenmaal niet graag in de schijnwerpers en neem graag pas het woord als ik écht iets te zeggen heb. Maar het lijkt iets te zijn waar ik steeds vaker tegenaan loop – in mijn studie, in het zoeken naar werk…. Overal in de wereld moet je in één klap duidelijk maken hoe (leuk?) je bent. En dat vind ik soms best lastig. Ja! Ik geef het toe, ik ontken het niet langer: ik ben introvert.

Introverten: de kluizenaars onder ons

Introversie. Deze karaktereigenschap wordt soms geassocieerd met mensen die zichzelf het liefst thuis opsluiten, kluizenaars die niets moeten hebben van andere mensen. Of verlegen mensen die een tekort hebben aan sociale vaardigheden.
Maar voor mij – en ik denk voor vele andere introverte mensen met mij – slaat dit beeld helemaal nergens op.

Maar wat is het dan wél?

Introversie is een eigenschap die wordt toegeschreven aan de menselijke persoonlijkheid en is vooral afkomstig uit de psychoanalytische benadering van Carl Jung, maar is door vele psychologen overgenomen. De term wordt vaak gebruikt in de populaire psychologie en er zijn vele persoonlijkheidstests te vinden waarin de eigenschap terugkomt.

Extravert en introvert

Extraverte mensen hebben het liefst anderen om zich heen, halen het meeste energie uit sociale stimulans en komen ook juist het beste tot hun recht in een omgeving met veel (sociale) prikkels. Ze kunnen deze stimuli heel goed aan en halen er zelfs veel plezier en energie uit. Extraverte mensen zoeken dan ook graag vaak naar sociale prikkels.
Introverte mensen zijn de mensen die sociaal contact prima vinden, maar na een lange dag socializen even moeten bijkomen. Ze halen energie uit alleen zijn, komen tot creativiteit door zich terug te trekken in hun eigen mentale wereld en  komen vaak wat meer reflectief en gereserveerd over. Een introvert persoon kan dus prima sociale vaardigheden hebben en goed samenwerken. Maar introverte mensen kijken misschien wat meer de kat uit de boom en zijn wellicht wat meer de denkers dan de doeners. Ze zijn wat gevoeliger voor omgevingsstimuli.

Je hoeft overigens niet één van de twee te zijn en kan er ook ergens tussenin zitten (ambivert), maar veel mensen identificeren zich vooral wel met één van de twee.

Introversie en leiderschap

Als je naar literatuur over leiderschap kijkt, lijkt extraversie hand in hand te gaan met leiderschap. Maar kunnen introverte mensen dan helemaal geen “hogere” posities bekleden?

Nieuw onderzoek zegt van niet! Een introverte leider kan goed samenwerken met proactieve werknemers, laat iedereen aan het woord en stuurt na hier goed over te hebben nagedacht. Extraverte leiders zijn wat sneller in het nemen van beslissingen, worden snel enthousiast en zijn geweldige leiders – maar vooral als de werknemers meer sturing nodig hebben. Er is dus misschien geen “ideale leiderschapspersoonlijkheid”, maar er lijken eerder eigenschappen te zijn die voor bepaalde situaties het beste werken.
Met andere woorden: Waar een introvert persoon niet gelukkig wordt van een baan als straatverkoper, kan een extravert persoon zich totaal misplaatst voelen in een positie als boekhouder. Overigens ben ik zelf van mening dat je veel vaardigheden kunt ontwikkelen, ongeacht je persoonlijkheidskenmerken. Het lijkt mij meer een kwestie van voorkeur.

Dus ja! Ik ben introvert. Ik hou van mensen, maar wel het liefst míjn mensen.  De schijnwerpers zoek ik liever niet op en ik ben op mijn creatiefst als ik eerst de tijd krijg om ergens zelf over na te denken. En als ik een goed idee heb, een mening die ik de moeite waard vind, dan deel ik die graag. Maar ook even reflecteren.

Ik ben introvert.  En dat is oké.

Bronnen:
Judge, T. A., Bono, J. E., Ilies, R., & Gerhardt, M. W. (2002). Personality and leadership: a qualitative and quantitative review. Journal of applied psychology87(4), 765.

Walsh, B. (2012). The upside of being an introvert (and why extroverts are overrated). Time Magazine.

Grant, A. M., Gino, F., & Hofmann, D. A. (2010). The hidden advantages of quiet bosses. Harvard business review88(12), 28

“The Power of Introverts” (Susan Cain):  https://www.youtube.com/watch?v=c0KYU2j0TM4

 

Geschreven door Anja ter Steege

Anja heeft met de psychologie in elk geval één probleem: ze wordt geboeid door allerlei verschillende kanten in dit vakgebied. Ze heeft haar hele bachelor gedacht “iets met klinisch” te gaan doen, maar toch heeft ze daarna voor de master sport- en prestatiepsychologie gekozen. Ze is geïnteresseerd in bijna alles wat met psychologie te maken heeft en ziet ze de psychologie overal in het leven terug. Ze hoopt dan ook iets van haar uiteenlopende interesses kwijt te kunnen op PsyBlog.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *