Weleens het gevoel dat alles negatief is? Dat is niet zo vreemd. Veel mensen hebben het gevoel dat de wereld een onveilige plek is. Of wordt het wereldbeeld gewoonweg vertekend door negatief denken? In het boek Negativiteit Mania beschrijft schrijver Rijn Vogelaar waarom onze samenleving doordrenkt is van negativisme. Een aanrader? Hier een recensie van het boek.

Volgens Rijn Vogelaar is negativisme bijna onmogelijk in de samenleving. Ons brein maakt van nature bepaalde denkfouten waardoor wij de wereld negatief(er) zien. Een interessant boek met vele voorbeelden en kaders voor meer diepgang. Elk hoofdstuk start met een quote ter introductie van het thema. Een leuk idee! Vooral deze quote:

NEGATIVITY SPREADS FASTER THAN ANY JUSTIN BIEBER SONG – VANILLA ICE

Prehistorisch brein

Het boek start met de heftige geschiedenis van de mens. Van het overleven tussen de wilde stammen in de prehistorie tot aan de welvarende wereld van nu. Wist je dat ons prehistorische brein nog altijd van invloed is op het denken van de moderne mens? Interesting!

Negativiteitswaan

Volgens Vogelaar beïnvloeden ‘denkfouten’, zoals negativiteitsbias, groepsdenken, kortetermijnfixatie en zelfoverschatting, ons leven sterk. Hij legt uit hoe de technologische vooruitgang, het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid en de journalistiek denkfouten stimuleren. En waarom wij daardoor in een waan van negativisme leven.

Schreeuwende krantenkoppen

Neem bijvoorbeeld de journalist. Een constructieve journalistiek met een goed evenwicht van negatieve en positieve berichtgeving is een belangrijk wapen tegen de waan van negativiteit. In het boek kom je precies te weten waarom journalisten schreeuwende krantenkoppen gebruiken en hoe deze koppen je brein beïnvloeden.

Denkfouten in het onderwijs

Het hoofdstuk over onderwijs is ook erg boeiend. In het Nederlandse onderwijssysteem zijn de valkuilen van het menselijk denken zichtbaar. De focus van de leraren, ouders en het bestuur van de scholen ligt op het voorkomen van slechte cijfers. Het gevolg van deze verkeerde focus: minder aandacht voor het zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling van het kind, wat misschien wel de belangrijkste les is in het leven.

Een aanrader

De schrijver eindigt het boek met een advies voor een constructieve samenleving die de waan van het negatief denken doorbreekt. Hoe dan? Ik zou zeggen: lees het boek van Rijn Vogelaar! Een interessant boek met hier en daar een verrassende eye-opener. Zeker een aanrader.

Wil je het boek bekijken en/of direct aanschaffen? Check deze link!

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *