Tegenwoordig moeten we steeds maar meer, sneller en perfecter. Falen staat niet in ons woordenboek en over mislukkingen praten we liever niet. Ja, ook ik maak me er soms schuldig aan.
Ook ik ben geneigd om eerder te vertellen wat er goed gaat in mijn leven in plaats van wat er minder gaat. Er is alleen één ding wat ik mezelf wel altijd voorhoud: falen is goed voor me. Hoewel ik het niet altijd direct aan anderen toegeef, ben ik me altijd bewust van de les die ik uit mijn faalmoment trek. Daardoor leer ik veel in een korte tijd en wordt mijn leergierigheid gevoed. Natuurlijk, ook ik baal weleens. Dat betekent alleen niet dat ik compleet in mijn gevoel moet blijven hangen en daarnaast niet rationeel kan nadenken wat het me brengt. Ik merk in mijn directe omgeving alleen dat niet iedereen die mindset heeft.

Wat is een mindset eigenlijk?

Een mindset is de verzamelnaam van de geloofsovertuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Jouw geloof in je eigen kunnen dus, een bepaalde manier van denken die je jezelf eigen hebt gemaakt. In principe wordt ieder mens geboren met een sterke wil om te leren. Kijk maar naar jonge kinderen: ze zijn dagelijks bezig met leren door veel te praten, te lopen en te eten en doen dat vol overgave. Gek genoeg verdwijnt die passie bij veel mensen naarmate ze ouder worden. Ze worden ineens bang om fouten te maken en verliezen sneller de motivatie wanneer iets moeilijk wordt.

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck (2006) heeft daar een verklaring voor: zij maakt
onderscheid tussen twee soorten mindsets: de growth mindset en de fixed mindset. De growth
mindset gaat er vanuit dat capaciteiten kunnen groeien, de fixed mindset gaat er juist vanuit dat
capaciteiten vastliggen in je persoonlijkheid. In de werkelijkheid ligt het vaak wat genuanceerder: we hebben niet enkel een fixed mindset of enkel een growth mindset en iedereen heeft van nature
talenten waar hij of zij beter in is. Of naast die natuurlijke talenten andere kenmerken ook goed uit
de verf komen, hangt dus af van de fixed of growth mindset. Ben je iemand die in problemen vaak
uitdagingen ziet? Grote kans dat jij een growth mindset hebt. Lokt deze uitleg bij jou de gedachte op dat dit maar vaag, zweverig gezever is? Dan heb je waarschijnlijk een fixed mindset.

Met beide is niks mis, natuurlijk. Wel blijkt uit onderzoeken dat mensen met een growth mindset zich uiteindelijk verder ontwikkelen dan mensen met een fixed mindset: zij blijven simpelweg op
ongeveer hetzelfde niveau. Welke mindset heeft jouw voorkeur?

Geschreven door Amy van de Wiel

Amy van de Wiel (20) studeert aan Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en schrijft graag verhalen die millennials interessant vinden. Ze is geboeid door de psyche van de mens en liep stage bij Lef Magazine. Door te schrijven voor PsyBlog wil ze psychologische onderwerpen in een nieuw perspectief plaatsen en zich ontwikkelen als schrijvend journalist.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *