Een pondje te veel, een rolletje extra of een ongezonde eetgewoonte: het lijkt alsof we tegenwoordig ons lichaam continu moeten veranderen. We worden voor de gek gehouden met misleidende reclames en moeten er allemaal uitzien zoals de modellen op de sociale media. En alsof dat nog niet genoeg is, houden je hersenen je ook nog eens voor de gek!

Hoe ouder je bent, hoe minder goed je smaak is

Heb je je weleens afgevraagd waarom je vader een half zoutvaatje op zijn biefstuk leegt, terwijl jij het juist zout genoeg vindt? Dit heeft alles te maken met de leeftijd. Want hoe ouder je wordt, hoe minder goed je hersenen signalen over smaak ontvangen, naast dat cognitieve waarnemingen achteruit gaan. Met name het reukvermogen, dat achteruit gaat naarmate we ouder worden, heeft een effect op hoe goed we proeven. Om nog even terug te komen op het effect van de vader en het zoutvaatje: met name bij mannen gaat de smaak achteruit.

Hoe gezonder het eten, hoe meer je ervan op kan

Ook bij bezorgdiensten zien we het aanbod van gezonde maaltijden explosief toenemen. Uit onderzoek uit 2009 blijkt dat mensen van het eten waar het label ´healthy´ aanhangt, zoals op één van de keukens, meer op krijgen dan mensen die dezelfde maaltijd eten, maar dan zonder dat gezonde label. Als je gezonder wilt gaan eten, helpen je hersenen dus een handje mee. Als je op dieet bent, kan het juist tegenwerken, omdat je hersenen je meer laten eten!


bron: 
Pexels

Hoe ongezonder het eten, hoe lekkerder het smaakt

Eten heeft in grote mate een effect op je geluksgevoel. Er komen opioïden vrij als je eet, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Maar endorfine, een van de opioïden die daadwerkelijk zorgt voor het geluksgevoel in de hersenen, komt pas vrij bij een ongezonde maaltijd, zoals pizza. Hoe ongezonder de maaltijd, hoe gelukkiger je ervan wordt. En dat geldt vooral bij mensen die zich juist zorgen maken om het effect van eten op hun lichaam…

bron: Pexels

Hoe slechter je je voelt, hoe slechter je eet

Als je al slecht in je vel zit, dan zorgen je hersenen er ook nog eens voor dat je minder goed eet. Dat is een beetje het ´kip-of-het-ei´-verhaal, want (veel) slecht eten zorgt er op zijn beurt ook weer voor dat je je minder goed gaat voelen. Goed nieuws voor wie de vicieuze cirkel weet te doorbreken, want de keerzijde is dat hoe beter je je voelt, hoe beter je eet.

bron: Pexels

Hoe radicaler je dieet, hoe minder goed het werkt

In plaats van in één keer het stuur om te gooien, werkt een dieet veel beter als je stukje bij beetje kleine veranderingen doorvoert in je eetpatroon. Water in plaats van frisdrank, kleinere porties, niet uit de zak eten, dat soort dingen. Want juist als je bepaalde eetgewoonten in een keer uit je dagelijkse leven bant, zal het een stuk lastiger worden je eraan te houden!

 

Geschreven door Daan van der Spek

Na zijn studie geschiedenis aan de Universiteit Groningen heeft Daan een wereldreis gemaakt, die hem van Chili via Thailand naar Australië bracht. Een tikkeltje wijzer en ouder is hij nu weer gesetteld in Nederland als onafhankelijk journalist. Met uiteenlopende interesses, zoals gezonde voeding, cryptocurrency en Zuid-Amerikaanse politiek, probeert Daan altijd die ene invalshoek te vinden die de lezer prikkelt en aan het denken zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *