“Ik ben toe aan vakantie, écht even afstand van mijn dagelijks leven. Zodat ik weer inspiratie kan opdoen.” Een quote waar vele van ons zich in zullen herkennen. De vakantieperiode is de tijd om bewust tot rust te komen.

Seneca

Een oude denker, Seneca, dacht het volgende over het resetten van de geest: “Je moet je geest veranderen, niet de hemel. Ook al steek je de onmetelijke zee over, ook al verwijderen zich, zoals onze Vergilius zegt, landen en steden, je gebreken zullen je volgen waarheen je ook gaat.”

Seneca, ± 4 v.Chr. – 65 n.Chr. was een filosoof. Hij dacht vanuit de Stoa (stoïcisme). Hij geloofde dat afstand doen van emotie en onze omgeving kalm en rationeel benaderen de weg is naar geluk. Vandaar de term stoïsch voor mensen die een afstandelijke of onaangedane indruk maken. Hij schreef een serie brieven met de aanhef: “Aan mijn vriend Lucilius*”. In brief 28 gaat het over vakantie/reizen. Hierin legt hij uit dat de mens zijn angsten moet overwinnen en dat hebzucht een slechte eigenschap is. Het komt erop neer dat om je geest te resetten hij alleen de veilige thuisbasis als een goede omgeving zag. Op vakantie gaan zag hij als vluchtgedrag.

Niet iedereen zal de gedachten van Seneca steunen. Ons vakantiegedrag lijkt de laatste generaties veranderd te zijn. Wij mensen houden ervan om te reizen naar allerlei bestemmingen. Hoe kunnen we onze geest tijdens een vakantie het beste resetten?

1. Leer afstand te nemen door letterlijke afstand

Een vakantie buiten ons dagelijkse leven kan zorgen voor verlichting van de geest. De letterlijke afstand tot je thuisomgeving kan helpen om hedendaagse problemen te relativeren. Dit kan betekenen dat de problemen die je eerst voor waar aannam, wel erg uitvergroot blijken te zijn. Je bent aan het piekeren geweest en kleine problemen zijn misschien wel olievlekken geworden. Wanneer wij mensen weer afstand kunnen nemen van onze dagelijkse automatische gedachtegang ontwikkelen we minder psychosomatische klachten. Zo kan een wandelvakantie door de bergen van Oostenrijk zorgen voor letterlijke afstand van je dagelijkse beslommeringen.

2. Leer te verwonderen

Wij mensen hebben de neiging om op de automatische piloot te leven. We zijn niet meer bewust van onze handelingen. Hierdoor bestaat er grote kans op het activeren van oude patronen over gebeurtenissen, gedachten en gevoelens. Tijdens vakanties leven we vaak minder op de automatische piloot en meer vanuit verwondering, waardoor vastgeroeste patronen vervagen. Zo kan je bijvoorbeeld bewust de golven van de zee en je stappen in het bos waarnemen.

3. Leer tijd te hebben voor je geliefde, familie en vrienden

Wij mensen hebben in de kern behoefte aan sociale contacten. Ondanks dat we samen zijn, hebben we nog niet altijd tijd voor elkaar. Tijdens de vakantie is het mogelijk om dit patroon te doorbreken, omdat andere afleidingen er minder of niet zijn. We hoeven onze mail niet continu bij te houden. Hierdoor staan we meer open voor echte verbinding en het ondernemen van leuke activiteiten met elkaar. Zo is er ruimte om elkaar beter te leren kennen en elkaar meer te leren waarderen.

4. Ervaar vrijheidsgevoel creëren

Wij mensen vinden het belangrijk om zelf de regie te hebben om keuzes te kunnen maken. Tijdens je vakantie kan je beslissen hoe je dag invulling krijgt. De regie geeft ons voldoening. Zo kan het uitstippelen van een wandelroute voldoening geven.

5. Leer plezier te creëren

Wij mensen hebben behoefte om nieuwe ervaringen te beleven. Wanneer wij opzoek gaan naar positieve belevingen schept dit ruimte in onze geest. Zo kan het stellen van een vraag als, wat zou ik aan het eind van de vakantie ervaren willen hebben, aanzetten tot het bewust creëren en beleven van plezier.

Behoud rust

Voorkom de dip na je vakantie en behoud rust! Heb je ook zo genoten van de vakantie en is het weer tijd om aan het werk te gaan? Tijdens vakanties zijn we vaak meer ontspannen, omdat er veel ontspanningselementen zijn en weinig stressbronnen. Terwijl bij het dagelijks leven helaas vele stressvormen horen. Na een vakantie hebben toch ook veel mensen vaak last van een dip, dit komt mede door de overgang naar het dagelijks leven met allerlei verplichtingen. We moeten weer wennen aan de hoeveelheid prikkels uit het dagelijks leven waar we minder goed afstand van denken te kunnen doen. Er wordt weer van alles van ons verwacht óf we denken dit. Toch kan een vakantie perspectieven bieden om het functioneren in onze thuisomgeving te optimaliseren. Blijf je intenties, gedachten en gevoelens van je vakantie meenemen en integreren in je dagelijkse werk- en leefritme. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om terug te denken aan je vakantie en bewust stil te staan bij je positieve gevoelens. Het voor de geest halen van positieve ervaringen, gedachten en gevoelens kan al helpen bij het reguleren van stress. Wanneer je je stress leert reguleren, levert dit meer energie en aandacht op voor andere taken en situaties.

Tot slot, mocht het deze keer minder gelukt zijn om écht je geest leeg te maken, neem dan de bovenstaande tips mee voor een volgende vakantie!

*Handig om te weten is dat er geen bewijs is dat ‘Lucilius’ ooit heeft bestaan, hij kan zijn verzonnen als aanspreekpunt.

Bronvermelding:

  1. Blakemore, S-J. & Frith, U. (2007). The learning brain. USA, Malden: Blackewell Publishing.
  2. Humanistisch verbond. Seneca, Brieven aan Lucilius (ca. 62-64 na Chr.) Verkregen op 24 augustus, 2017, van http://www.humanistischecanon.nl/humanitas/seneca.
  3. Koxkollum. Brieven aan Lucilius: Brief 28. Verkregen op 24 augustus, 2017, van www.koxkollum.nl/seneca/luc28.htm.
  4. Timemanagement. (2016). Voorkom een dip na je vakantie: dit is het recept. Verkregen op 1 september, 2017, van https://timemanagement.nl/dip-na-vakantie.
  5. Tolle, E. (2014). De kracht van het Nu. Deventer: AnkhHermes.
  6. Wikipedia. (2017). Stoa. Verkregen op 24 augustus, 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoa.

Geschreven door Corina Ouwehand

Corina heeft een bijzondere interesse voor ontwikkelingspsychologie en psychopathologische stoornissen. Tijdens haar studie Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden was ze al geboeid naar de vraag op welke manier patronen binnen een gezin doorwerken op de ontwikkeling van een individu. In haar werk als woonbegeleider van studenten met autisme zet ze zich in om met iedere cliënt een passende koers te bepalen in het leven en zo hun zelfredzaamheid te vergroten. Voor PsyBlog deelt ze haar ervaringen en verwonderingen vanuit haar vakgebied en het dagelijkse leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *