Mindfulness is in. Je hoort de term steeds vaker vallen in zowel de persoonlijke als professionele sfeer. Veel grote bedrijven zoals Apple, psychologen en reguliere stresskippen laten zich er enthousiast over uit. Dit roept natuurlijk wat vragen op: wat is mindfulness, wat doet het met je en kan het jou helpen? Hopelijk beantwoordt deze blog jouw vragen.

Wat is mindfulness

Mindfulness is gebaseerd op een tweeduizend jaar oude Boeddhistische aandachtstraining genaamd vipassana. Deze training focust zich op het bewust in het nu leven. Ook de verschillende moderne vormen van mindfulness focussen zich op dit principe.

Mindfulness zoals we het nu kennen is begonnen bij de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zin. Hij werkte in een ziekenhuis waar hij veel contact had met mensen die chronische ziek waren. Jon ontwikkelde de eerste mindfulness training om deze mensen te helpen met het hanteren van hun klachten. De focus op leven in het nu bleek effectief. Prachtig dat mindfulness mensen met een chronische ziekte kon helpen met hun klachten. Maar wat heb jij eraan?

De moderne mindfulness richt zich nog steeds op hetzelfde principe, leven in het nu. Een voordeel van deze mindset is dat je leert om je minder zorgen te maken over de toekomst. Deze manier van denken kan er ook voor zorgen dat je een helderdere blik hebt op huidige situaties en deze beter kan relativeren. Zo vermindert mindfulness ook stress! Een ander voordeel van mindfulness is dat veel van de oefeningen gefocust zijn op ademhaling en rust opzoeken in een chaotische samenleving. Ook dit kan een stress reducerende werking hebben.

Begin ik je interesse al een beetje op te wekken en ben je benieuwd hoe je mindfulness kan beoefenen? Lees dan hieronder een paar makkelijke oefeningen die je kan doen om mindfulness uit te proberen.

Zo begin je met mindfulness

Of je nou op werk of thuis bent, deze korte oefeningen en tips kan je altijd gebruiken.

Ademhaling
Ga rechtop in je stoel zitten en adem vier seconden in, hou het twee seconden in en adem vervolgens vier seconden diep uit. Laat je schouders ontspannen en vergeet niet vanuit je buik te ademen. Houd dit ongeveer twee minuten vol, voel je je al wat kalmer?

Bewust lopen
Tel je stappen als je ergens naartoe loopt. Adem bij elke vierde stap in en na 4 stappen weer uit. Houd een rustig en constant looptempo aan.

Bewust activiteiten ondernemen
De bedoeling van deze oefening is dat je je op één specifieke activiteit focust. Het hoeft geen lange activiteit te zijn, je kan er zelfs voor kiezen om bewust thee te drinken. Pak dan niet je mobiel erbij en laat je gedachten niet afdwalen naar iets anders. Blijf met je focus in het moment.

Bodyscan
Probeer eens een bodyscan te doen voordat je gaat slapen. Een bodyscan is een vorm van geleide meditatie waarin je focust op je lichaam in dat moment. Door in alle rust connectie te maken met alle delen van je lichaam raak je ontspannen en gefocust. Bodyscan oefeningen zijn te vinden op verschillende gratis video platforms zoals YouTube.

Mindfulness apps en video’s
Stel je wilt serieuzer aan de slag met mindfulness, dan is een goed begin een mindfulness app downloaden. Headspace is op dit moment ontzettend populair en biedt een schema en oefeningen die je dagelijks kan doen.

Is een app toch niet helemaal waar je naar op zoek bent, maar zoek je toch geleide meditaties en mindfulness oefeningen? Er zijn er heel veel te vinden op youtube. Bekijk bijvoorbeeld eens de channel ‘The mindful movement’.

Ik hoop dat deze blog heeft kunnen inspireren om mindfulness een kans te geven. Is mindfulness toch niks voor jou? Probeer dan eens uit te zoeken wat wel werkt voor jou, zodat je toch rustig kan werken, zonder stress.

Geschreven door Nora Dekker

Nora Dekker is een 21-jarige student creative business en ex-student toegepaste psychologie. Ondanks het feit dat ze haar passie voor de studie TP verloor heeft ze haar passie voor psychologie altijd gehouden. Ze kiest er dan ook voor om zoveel mogelijk kennis over dit onderwerp op te doen. Als student weet Nora goed hoe het voelt om veel stress te ervaren. In zo een grote mate dat ze hier bijna aan onderdoor ging. In haar blogs deelt ze haar ervaringen, kennis en inzichten die haar hebben geholpen om haar leven te verbeteren. In de hoop dat dit anderen misschien ook kan helpen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *