Onze maatschappij wordt steeds harder; een individualistische omgeving waarin mensen zich eenzaam – kunnen – voelen. Daarom sloegen ervaringsdeskundigen René Waterreus en Sander Ritman de handen ineen. Begin april gaven zij geboorte aan De School voor Eenzijn, een beweging voor verbinding. Het spits werd afgebeten met een campagne waarin René en Sander een campagne startte om founding members  te werven: nieuwe leden om de school daarmee verder op te bouwen, een community te vormen, het creëren van een basis leerweg.

René en Sander willen de mensen meer bewust maken rondom eenzaamheid en het taboe wat daar rondom hangt. Wat gaat er schuil in een persoon met deze gemoedstoestand? De school richt zich niet op de wellicht voor de hand liggende doelgroep – de ouderen of jongeren die sociaal niet vaardig zijn – eenzaamheid kan ook bij mensen voorkomen die in de bloei van hun leven zijn en een druk social leven hebben, maar gaandeweg toch ergens de verbinding zijn verloren.

De ervaringsdeskundigen gebruiken hier de term existentiële eenzaamheid voor.  Dat wil zeggen dat mensen niet zozeer het contact met anderen kwijt zijn, maar meer het contact met het bestaan an sich. De werkelijke verbinding is in onszelf te vinden en kan ervaren worden. “Wij gebruiken voor deze ervaring de term Eenzijn: in het leven staan met een vrije en niet oordelende geest, zodat het onderscheid tussen jou en anderen steeds meer verdwijnt. Dit levert echte verbinding op en resulteert in het ervaren van meer rust, ontspanning en vrijheid.” 

Community van gelijkgestemden


Co-Founders Sander en René willen met de School een community van gelijkgestemden opbouwen om zo gezamenlijk de weg van Eenzaam naar Eenzijn te bewandelen. “Iedereen kan onderdeel van die community worden; of je de eenzaamheid nu volop ervaart, helemaal oké bent met jezelf of periodes van eenzaamheid hebt gekend en daar nu weer uit bent. Samen inspireren en motiveren we elkaar om te blijven zien dat we in wezen allemaal één zijn.”

Meer informatie kun je vinden op www.schoolvooreenzijn.nl.
beeldmateriaal: © Daisy van Knotsenburg

Geschreven door Kyki Vermaire

Kyki Vermaire schrijft over onderwerpen die haar in het dagelijks leven bezighouden. Kyki volgde diverse opleidingen aan de Schrijversacademie en is momenteel freelance (creatief) schrijver en redacteur in o.a. de kunst en cultuursector. In haar blogs deelt zij haar ervaringen en zoekt ze naar de balans tussen wetenschappelijke cijfers en emoties. Ze vindt ontspanning in lezen, schrijven, koken en eten. Daarnaast houdt ze van muziek en bezoekt regelmatig concerten. Meer weten over Kyki? Bekijk dan haar website www.kykivermaire.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *