Dit gastblog is geschreven door Saniya Ozir. Na het behalen van een certificaat in de Sociale Psychologie, volgt ze de opleiding Toegepaste Psychologie. Daarnaast is ze druk bezig met het opdoen van allerlei soorten werkervaring, het ontplooien van haar interesses en het verder ontwikkelen van haar persoonlijke kwaliteiten. Saniya heeft veelzijdige interesses voor onder andere vormgeving, fotografie, schrijven (zowel zakelijk als creatief schrijven en het kunstzinnig schrijfschrift op zichzelf staand, lees: schoonschrijven), lifestyle, de beauty & fashion industrie, meditatie, voedingsleer, marketing, wetenschap, psychologie en cultuur in de breedste zin van het woord; muziek, dans, eten, taal, landen, religies en etniciteiten. 

Nee, dit keer geen preek over het reduceren van je schermtijd, want naast de negativiteit dat vaak belicht wordt over de toename van het smartphone gebruik, brengen technologische innovaties ook de nodige voordelen met zich mee.

G-Moji

Een app dat inzicht geeft in de stemming van jongeren met psychische problemen, aan de hand van hun telefoongebruik. Het lijkt werkelijkheid te worden, dankzij de komst van de veelbelovende G-Moji app. Deze app is ontworpen door Levi van Dam, onderzoeker aan de UvA, in samenwerking met Garage2020, een netwerk van innovatiewerkplaatsen in Nederland met als ambitie ‘jeugdhulp overbodig maken’. Zij ontwikkelen radicale innovaties vanuit de belevingswereld van kinderen en jongeren met gebruik van big data, virtual reality en robotica.

Onderzoek

Vorige jaar heeft een kleinschalige pilot van 32 jongeren, waarvan de helft van hen psychische problemen had, drie maanden deelgenomen aan het onderzoek met G-Moji. Wanneer je deze app installeert op je telefoon, wordt er automatisch sensor data verzameld; hoeveel je je telefoon gebruikt, belt en beweegt. Daarnaast selecteert de gebruiker van de app dagelijks een emoji, passend bij de vraag hoe het met hem/haar gaat. Vervolgens hebben de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, samen met de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard, alle data verzameld en proberen onder andere patronen hierin te ontdekken. Uit bestaand onderzoek is namelijk al eerder gebleken dat de mate van beweging, slaapritme en sociale activiteiten psychische problemen kunnen voorspellen. De G-Moji app wil hierop voortborduren.

Voordelen

Een succesvol resultaat kan mogelijk uitkomst bieden voor zowel jeugdhulpverleners, als de jongeren met psychische problemen, doordat er in een omgekeerde beweging informatie wordt vergaard. De jongeren hoeven niet zelf meer sessies aan te gaan, maar de hulpverleners houden alle data in de gaten en nemen zelf contact op met degene waarmee het wat minder gaat. Zo kunnen zorgverleners in de toekomst naar behoefte van de cliënten hun agenda indelen. De testpersonen geven aan dat het communiceren via een app gemakkelijker gaat, vanwege het laagdrempelige karakter. “Een gesprek met een hulpverlener is een momentopname. Vaak is het al lastig om emoties te kunnen verwoorden en wanneer je kampt met psychische problemen kan het extra complex zijn om hier tijdens een sessie over te praten”, aldus één van de jongeren uit het onderzoek.

Vooruitzichten

Momenteel zit de app nog in de beginfase en wordt er hard aan gewerkt om een volgend onderzoek op te stellen met een uitgebreider aantal deelnemers. Daarvoor wordt er gezocht naar 500 jongeren tussen de 16 en 24 jaar, zonder mentale klachten, die de app willen installeren en een maand gebruiken. Deze data zal ook verzameld worden, om daaruit een zogeheten nulwaarde samen te stellen. Vervolgens worden de data van beide onderzoeksgroepen tegen elkaar afgezet.

De verwachtingen zijn om uiteindelijk voor gerichtere behandelingen te kunnen zorgen en voor de jeugdhulpverleners een weg in te slaan om een vinger aan de pols te houden als er door wachtlijsten niet direct plek is voor behandeling. Daarnaast ligt Nederland, vergeleken met andere EU-landen, heel hoog in het aantal uithuisplaatsingen van jongeren met psychische problemen. Dit werkt vervolgens meestal niet effectief en heeft tegelijkertijd een erg grote impact op het gezin. Van Dam hoopt dat dit in de toekomst overbodig zal zijn.

Bronnen
https://g-moji.garage2020.nl/
https://www.ad.nl/tech/g-moji-app-moet-vroegtijdig-psychische-klachten-bij-jongeren-opsporen~a926ab0d/
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/g-moji-app-spoort-vroegtijdig-psychische-klachten-op-bij-jongeren/
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4694236/g-moji-psychische-klachten-jongeren-stemming

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *