Kies een baan die bij je past. We weten het, maar handelen er niet naar. Velen van ons rollen van de ene baan in de andere, zonder na te denken of het wel bij ze past. Dat kan een tijdje goed gaan, maar op den duur gaat het knellen. Je hebt het gevoel dat je tekortschiet. Dat wat je collega’s zo makkelijk afgaat, kost jou bergen met energie. Je hebt het gevoel dat je faalt en voelt je ongelukkig. De stress slaat toe en je gaat slechter presteren. Zie dan nog maar eens uit die negatieve spiraal te komen. Zou het niet fijn zijn als je niet steeds op je tenen hoeft te lopen? Jezelf niet steeds in dat hokje proppen waar je simpelweg niet in past?

Uit onderzoek blijkt dat werknemers meer tevreden zijn en beter presteren als ze werk hebben dat matcht met hun persoonlijkheid en vaardigheden. Denk hierbij aan de extravert die floreert bij veel sociale contacten in het werk en de meest boeiende presentatie zo uit zijn mouw schudt. Of juist de introvert die zich liever een middag opsluit in zijn kamer en daarna een briljant stuk oplevert.

Persoonlijkheidstests

Extraversie – introversie is één van de dimensies van de Big Five persoonlijkheidstheorie. De Big Five is een oer-theorie die al jaren als basis dient voor veel onderzoek binnen de (persoonlijkheids-) psychologie. Het is interessant eens te testen hoe je scoort op de Big Five. En dus hoe je persoonlijkheid zich verhoudt tot het werk dat je doet. Op internet zijn er verschillende testjes te vinden die jouw score op de Big Five in kaart brengen. Het zijn vijf dimensies waar je in meer of mindere mate op kunt scoren. Je kunt dus ook een beetje extravert en een beetje introvert zijn (ook wel ‘ambivert’ genoemd).

Een andere waardevolle test is de Myers- Briggs Type Indicator (MBTI). Het maakt onderscheid in 16 persoonlijkheidstypen en geeft daarmee inzicht in jezelf, je motivaties en je natuurlijke talenten.

Is het een match?

Het is goed om je bewust te zijn van je persoonlijkheidstrekken. Een hoge score op neuroticisme maakt je bijvoorbeeld gevoeliger voor stress. Je bent emotioneel kwetsbaarder en loopt daarmee een groter risico op een burn-out. Je past dan beter binnen een voorspelbare werkomgeving met duidelijke regels en een heldere structuur. Scoor je hoog op vriendelijkheid? Dan past een beroep in de zorg wellicht goed bij je. Ben je erg extravert, zorg dan dat je niet wegkwijnt in je eentje achter een bureau.

Cultuur: de persoonlijkheid van het bedrijf

Vergeet bij je beroepskeuze ook de impact van een bedrijfscultuur niet. De bedrijfscultuur wordt ook wel de persoonlijkheid van een organisatie genoemd. Uit onderzoek blijkt dat werknemers gelukkiger zijn binnen een cultuur waar zij zich als persoon in herkennen. Een match tussen persoonlijkheden dus! Sta daarom eens stil bij de werkomgeving waar je het best in gedijt. Hou je van een rustige of juist een dynamische werkplek? Loop jij warm voor de creatieve en informele cultuur van een marketingbureau of pas je beter binnen een overheidsorganisatie die duidelijkheid en regels biedt. Eenzelfde administratieve functie kan heel anders uitpakken binnen twee compleet verschillende organisaties.

Persoonlijke drijfveren

In je zoektocht naar werk dat bij je past, spelen ook je persoonlijke drijfveren een rol. Welke waarden zijn voor jou belangrijk in het werk en je leven? Is dat financiële zekerheid en onafhankelijkheid? Wil je een echte deskundige zijn? Of wil je een onderneming waarmee je je talenten en interesses kunt tonen? Bedenk welke drijfveren jou in beweging brengen.

Creëer je eigen match

Natuurlijk zal je nooit een beroep vinden dat 100% matcht met je persoonlijkheid en drijfveren. Dat hoeft ook niet. Mensen zijn flexibel en kunnen zich (tot op zekere hoogte) aanpassen. Zo is er niks mis mee wanneer jij je bij klanten net wat extraverter gedraagt dan je in werkelijkheid bent. Ook hoef je niet gelijk van baan te veranderen. Probeer taken die je goed liggen naar je toe te trekken en laat taken die niet bij je passen aan anderen over. Wees je bewust van je persoonlijke kwaliteiten en competenties en praat erover met je leidinggevende en collega’s. Creëer je eigen match!

Bronnen
Schaufeli, W. en Bakker, A. (2013) De psychologie van Arbeid en Gezondheid.
https://www.jobpersonality.com/persoonlijkheid-en-werk
https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/

Geschreven door Femke Bekkema

Femke heeft Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is freelance copywriter en schrijft webteksten, blogs en columns voor allerhande opdrachtgevers. Hiervoor heeft Femke gewerkt binnen het werkveld Arbeid en Gezondheid, met psychosociale arbeidsbelasting als aandachtsgebied. Door artikelen te schrijven voor PSYblog kan zij haar interesse in psychologie mooi combineren met het schrijverschap. Wil je meer weten over Femke? Kijk dan op haar website www.femschrijft.nl!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *