Je kent het wel, loop je snel door je kamer heen om iets te pakken en komt je kleine teen net even tegen de tafelpoot aan. F@$#, f@$#, f@$#, komt er snel uit je mond en terwijl je op een been door de kamer heen hupst wordt de pijn langzaam minder. Maar wist je dat het scheldwoord wat zonet misschien onbedoeld uit je mond flapte, de pijn mogelijk beter te behappen maakt?

Het herhalen van het f-woord zorgt ervoor dat wij beter tegen pijn kunnen, aldus onderzoekers in een nieuwe studie uit april 2020. In dit onderzoek wordt bewezen dat dat vloeken een unieke kracht heeft, door het vergelijken van neppe -net bedachte- scheldwoorden met de klassiekers.
Uit het onderzoek bleek dat mensen minder pijn tolereerden bij de bedachte scheldwoorden ‘twizpipe’ of ‘fouch’ dan bij het klassieke f-woord.

Het onderzoek ging verder in op eerder onderzoek naar het effect van schelden op pijn en het repliceert het resultaat van eerder onderzoek: het herhalen van een scheldwoord op een gestaag tempo en volume verlaagd de pijntolerantie.

Een korte verlichting van de stress

Het is dus duidelijk dat schelden fysieke pijn kan verminderen en ook bij sociale pijn blijkt het een verlichting te kunnen zijn. De meesten van ons hebben dan ook wel eens een vloek laten slippen na een vervelend incident of een pijnvolle blunder. Ook ik herken me goed in het voorbeeld van de gestoten teen wat eerder beschreven werd in dit artikel.

Dus misschien is de reden dat dit er zo snel uitfloept wel dat we onbewust weten dat het ons helpt. Maar de vragen hierbij zijn natuurlijk: hoe en waarom? Op dit vraagstuk wordt er ingegaan in het eerdergenoemde onderzoek van Richard Stevens en Olly Robertson. In het onderzoek werden de ‘nieuwe’ zelfbedachte scheldwoorden vergeleken met een klassieker door middel van een test met ijswater.

vloeken schelden
Jan Kopřiva (Unsplash)

De klassiekers

Tijdens de test ervaarde de respondenten die het f-woord gebruikte een toename in hun pijntolerantie en -drempel. De woorden ‘twizpipe’ en ‘fouch’ kregen emotionele of geestige reacties, maar hadden geen invloed op de tolerantie van pijn aldus een artikel van Forbes.  De test is gedaan onder een gemixte groep respondenten en is ook gedaan met een neutraal woord, wat geen effect had.

Hieruit blijkt dus dat afleiding niet per se een grote rol speelt. De onderzoekers suggereren nu dat vloeken pijn verlicht door het veroorzaken van emotionele opwinding. Dit blijft tot nu een theoretische mogelijkheid en er is nog verder onderzoek nodig om hier een conclusie over te kunnen trekken.

Vloeken in de sport

Maar dit is niet het enige onderzoek wat in is gegaan op de kracht van scheldwoorden. Uit een onderzoek in 2019 door de Keele Universiteit en Long Island Universiteit Brooklyn blijkt namelijk dat je je workoutprestaties ook nog kunt verbeteren door het gebruik van scheldwoorden.
Volgens de onderzoekers kan schelden helpen bij het verhogen van de pijngrens.

Het team onderzoekers ondervond tijdens een experiment met ijswater dat schelden resulteert in een hogere pijntolerantie en hartslag. Als mensen hun hand in het ijswater staken zonder het gebruik van scheldwoorden lagen zowel de pijntolerantie als de hartslag lager.

vloeken schelden
engin akyurt (Unsplash)

Een teken van intelligentie?

Er zijn veel manieren om te vloeken, met veel verschillende contexten; voor taalkundig effect, uit emotie, humoristisch of om gewoon gemeen te zijn. Het gebruiken van scheldwoorden wordt vaak gezien als slecht. De spreker heeft dan geen controle over zijn emotie, goede woordenschat of soms zelfs intelligentie, terwijl dit soms helemaal niet waar hoeft te zijn.
Sommige onderzoeken suggereren juist dat het gebruik van scheldwoorden een intelligent taalgebruik aantoont. Zoals een onderzoek door psychologen van Marist College, wat juist een positieve correlatie vond tussen algemeen (vloeiend) taalgebruik en (vloeiend) taalgebruik in taboewoorden. De conclusie van deze studie was dan ook dat het gebruik van algemene scheldwoorden geen teken van taalarmoede was.

Uiteindelijk gebruiken we allemaal wel eens een scheldwoord en zolang je er niemand pijn mee doet mag je zelf bepalen hoe erg dat is. Toch is het misschien de volgende keer dat je je teen stoot tegen die stoelpoot interessant om te weten dat het een paar keer herhalen van een scheldwoord – natuurlijk buiten gehoorbereik van je kinderen – je kan helpen om de pijn een klein beetje te verlichten.

Bronvermelding
– Escalante (2020). Swearing: The Fastest Acting Pain Reliever Of Them All. 
– Jay & Jay (2015). Taboo word fluency and knowledge of slurs and general pejoratives: Deconstructing the poverty-of-vocabulary myth.
-Stephens & Robertson (2020). Swearing as a response to pain: Assessing hypoalgesic effects of novel “swear” words. 
– Stephens, Spierer & Katehis (2018). Effect of swearing on strength and power performance.

Geschreven door Kike Franssen

Kike Franssen is 21 jaar en studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar opleiding is ze zich gaan specialiseren door middel van een minor Big Data en het leren van verschillende technologieën. Naast haar specialisatie in data houdt ze van onderzoek en schrijven en gebruikt ze al deze kennis voor het maken van interessante blogs. Ze schrijft graag over dingen die haar opvallen in de maatschappij en wil mensen aan het denken zetten over het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *