We worden overspoeld met keuzes, elke dag komen we ze wel een paar keer tegen. Soms zijn het kleine keuzes, zoals de outfit die je vandaag aan gaat doen en soms zijn het grote keuzes, bijvoorbeeld je toekomstige studie. Maar hoe maken we deze keuzes en zijn er manieren die ons kunnen helpen om het een beetje makkelijker te maken?

Tegenwoordig hebben we, door alle keuzemogelijkheden die we hebben, veel kansen. Met onlinemiddelen sta je makkelijk in connectie en die mogelijkheden bieden vrijheid. Er zijn meer keuzes in daten via tinder, in werk via LinkedIn en in eten via Uber Eats. We hebben een grotere kans om onszelf te ontplooien en een persoonlijke identiteit te ontwikkelen. Maar dit heeft natuurlijk ook een keerzijde. Al deze (extra) keuzes in ons leven zorgen namelijk, naast mogelijkheden, ook voor stress, verkeerde keuzes en piekeren.

Onderzoek suggereert dat het ervaren van spijt hierin een belangrijke rol speelt. “Had ik toch maar die richting gekozen”, “had ik geen extra geld uitgegeven aan thuisbezorgd” of een soortgelijke gedachte is bijna door iedereens hoofd wel een keer gegaan. Dat is natuurlijk voor sommige keuzes belangrijker dan voor andere. Gevoelens van spijt kunnen leiden tot piekeren en meer stress, maar het kan je ook helpen om in de toekomst een betere keuze te maken, aldus EOS wetenschap. Het is hierbij wel belangrijk om je leven er niet om te laten draaien. Als je een keuze maakt waar je het later niet meer mee eens bent, kun je je hier rot over voelen, maar het is belangrijk om ook vooruit te kijken.

Brendan Church (Unsplash)

‘Take the first’

Veel mensen denken dat alles afwegen en je tijd nemen bij een keuze altijd tot betere resultaten leidt, maar sommige onderzoeken suggereren iets anders. Bijvoorbeeld het onderzoek van Johnson and Raab onder mannelijke handbalspelers van 13 tot 18 jaar. Met deze participanten werd er een experiment gedaan. Een persoon moest voor een videoscherm staan en 31 verschillende handbalscenario’s van 10 seconden kijken, waarna het beeld voor 45 seconden bevroren werd.

Eerst moesten ze na een scenario zo snel mogelijk zeggen wat ze zouden doen, compleet gebaseerd op intuïtie. Als tweede moesten ze alle keuzemogelijkheden bedenken die er waren en ten derde moesten ze zeggen wat ze uiteindelijk zouden doen in dit scenario. Wat zou de ‘beste keuze’ zijn. Nadat ze dit hadden gedaan moesten ze een wedstrijd spelen, die opgenomen werd en geëvalueerd door vier professionele handbalcoaches.

Vladislav Babienko (Unsplash)

Wanneer werkt het kiezen van je eerste keuze?

Gemiddeld produceerde elke participant 4.23 keuzes en samen hadden ze in totaal 107 opties bedacht. Als we kijken naar het resultaat van het experiment was te zien dat de keuzes kwalitatief minder werden. Met andere woorden: hoe eerder een optie is bedacht, hoe groter de kans dat het een goede keuze is.

Maar dit is natuurlijk maar een experiment en zeker niet in alle situaties goed. Als je wilt dat de ‘Taking the first’ strategie echt werkt heb je een bekende, maar slecht gedefinieerde situatie nodig.

Verschil in situatie

Het is dus belangrijk om te kijken naar de situatie waar je in zit voordat je een keuze maakt. Bij sporten zoals handbal kan het gebruiken van je eerste keuze het beste zijn, maar op andere gebieden is er lang over denken misschien wel de beste optie. Als je helder hebt wat de keuze is, je gevoel vertrouwt en je niet te lang blijft twijfelen kun je je best doen om de keuze te maken die voor jou het beste is. Accepteer de onzekerheid van je keuze en als het niet goed uitpakt, probeer er wat van te leren en er hopelijk later over te kunnen lachen.

Bronnen:
– Allaert (2019). Wat te doen bij keuzestress? https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/wat-te-doen-bij-keuzestress
– 10 tips om keuzestress te verminderen. https://www.icm.nl/content/uploads/2019/02/De-10-tips-keuzestress-artikel-1.pdf
– Johnson & Raab (2003). Take the first: Option-generation and resulting choices.

Geschreven door Kike Franssen

Kike Franssen is 21 jaar en studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar opleiding is ze zich gaan specialiseren door middel van een minor Big Data en het leren van verschillende technologieën. Naast haar specialisatie in data houdt ze van onderzoek en schrijven en gebruikt ze al deze kennis voor het maken van interessante blogs. Ze schrijft graag over dingen die haar opvallen in de maatschappij en wil mensen aan het denken zetten over het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *