Een verslaving is een van de meest vervelende situaties waar een persoon mee te maken kan hebben. Maar wat is een verslaving eigenlijk? Er is sprake van een verslaving op het moment dat je niet meer zonder een bepaald middel kunt. Zowel op psychisch- als lichamelijk niveau. Hierbij kun je denken aan alcohol, drug of zelfs medicijnen. Dit is echter niet de enige vorm van verslaving. Je kunt ook te maken hebben met een verslaving als je niet meer zonder een bepaalde gedragshandeling kunt. Er kan dan sprake zijn van een eetstoornis. Mensen die niet verslaafd zijn kunnen het lastig vinden om zich te verplaatsen in een verslaafd persoon. Wil jij weten hoe een verslaving tot stand komt en wat de gevolgen van een verslaving zijn? En wil je ook weten wat voor hulp er is? Lees dan snel verder!

Hoe komt een verslaving tot stand?

Het tot stand komen van een verslaving kan meerdere verklaringen hebben. Hoe afhankelijk een individu van een bepaald verslavend middel wordt, verschilt per middel. Zo is heroïne meer verslavend dan cannabis. Dit komt doordat heroïne het beloningssysteem van een mensen meer beïnvloed. Daarnaast kan een verslaving zoals een alcoholverslaving ook genetisch bepaald zijn. Ook de omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en een hoge mate van stress kan hier invloed op hebben. Wanneer een persoon eenmaal verslaafd is, veranderen de hersencellen en heeft het invloed op neurotransmitters. Zo zijn ze op dat punt minder gevoelig voor een eigen neurotransmitters zoals dopamine. Dopamine zorgt er namelijk voor dat mensen zich fijn voelen. Door verslavende middelen wordt er meer dopamine aangemaakt. Doordat verslaafde personen zich vaker fijn willen voelen, gaan ze ook vaker drugs gebruiken.

Hulp bij een verslaving

Wanneer een individu met een verslaving te maken heeft, kan deze het beste door professionals geholpen worden. Connection SGGZ biedt deze hulp. Personen vanaf 18 jaar kunnen hier terecht. Niet alleen de verslaving zal behandeld worden, maar er zal ook gekeken worden naar de onderliggende problematiek. Dit om ervoor te zorgen dat een verslaving niet in stand blijft. Als je liever dichtbij huis wilt blijven, dan kun je naar het afkickkliniek in Meerlo. Wil je liever helemaal opnieuw beginnen en juist in het buitenland van een verslaving afkomen? Dan kun je naar het afkickkliniek in Zuid-Afrika. Wil je meer informatie? Kijk dan even op www.connection-sggz.nl. Je kunt dan alles nog even nalezen en eventueel contact opnemen.

Kortom, kan een verslaving meerdere verklaringen hebben. Wanneer iemand verslaafd is veranderen de hersencellen en worden ook neurotransmitters beïnvloed. Verslavende middelen hebben een positief effect op dopamine. Zodoende gaan verslaafden meer verslavende middelen gebruiken. Ben je op zoek naar hulp? Dan biedt Connection SGGZ professionele hulp in Nederland en Zuid-Afrika.

*dit artikel bevat sponsored content.

 

Geschreven door LEQUAL

LEQUAL is een online marketingbureau in Amsterdam dat organisaties online verder helpt. Vanuit hun kantoor wordt er iedere dag hard gewerkt om het beste resultaat te behalen voor hun klanten. Hoe? Door de beste online marketeers samen te laten werken met data en techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *