Als ik onderzoek in mijn eigen persoonlijke kringen, waar verschillende relatievormen voorkomen (denk aan open relaties, polyamoreuze relaties, homoseksuele en biseksuele relaties), dan lijkt de slagingskans geen causaal verband te hebben met de geaardheid of de sekse van de personen. Als ik kijk naar mijn ervaringen omtrent relatietherapie is vaak het inlevingsvermogen van de ander onderwerp van gesprek. De een neemt aan dat de ander hen niet hoort of begrijpt, dat ze niet voelen wat de ander voelt. Empathie en compassie lijken eerder de sleutel dan kiezen voor een bepaalde sekse. Des te interessanter om te onderzoeken of dat ook zo is. 

Als we zouden gaan generaliseren zien we dat vrouwen over het algemeen gevoeliger, empathischer en zorgzamer zijn dan dat mannen dat zijn. Men claimt dat mannen daadkrachtiger, meer egocentrisch en duidelijker zijn. Maar hoe uit zich dat in verschillende relatievormen? En slagen relaties onder vrouwen dan inderdaad veel beter dan relaties onder mannen of heteronormatieve relaties?

Empathie vs psychopathie 

Dat vrouwen meer empathisch zijn dan mannen, is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Dat mannen meer tekenen van psychopathie vertonen, is tevens bewezen. Wanneer je empathisch bent, betekent dat je het vermogen bezit om een ander zijn gevoelens kunt herkennen en begrijpen. Mensen die tekenen vertonen van psychopathie zijn meer egocentrisch dan gemiddeld, zo ook meer impulsief en vertonen eerder antisociaal gedrag. Betekent dat dan ook dat in een relatie tussen twee vrouwen zij eindeloos veel begrip hebben voor elkaar? Of dan een relatie tussen twee mannen altijd maar impulsief verloopt?

Happy single of super bezet: geen (duidelijk) effect op empathie

Onderzoek (Toussaint, L., & Webb, J. R. (2005).) naar dit onderwerp vertelt ons dat mannelijke homoseksuelen de hoogste score laten zien op psychopathie en dat lesbische single vrouwen het hoogst scoorden op het hebben van empathisch vermogen. Een andere interessante invalshoek is de samenhang tussen de relatiestatus en de seksuele geaardheid enerzijds en de samenhang tussen empathie en psychopathie anderzijds. 

Uit deze resultaten bleek dat of je nou happy single bent of in een relatie zit, dit geen effect heeft op je empathisch vermogen of je psychopathie. Dat je een roze bril op hebt of juist blind van de liefde, wil niet zeggen dat je meer of minder compassie krijgt voor de ander. 

Een liefdesrelatie blijft ‘hard’ werken

Opnieuw generaliserend gedacht, zou je kunnen verwachten dat homoseksuele mannen meer vrouwelijke trekken hebben en andersom lesbische vrouwen meer mannelijke trekken, en dus in een relatie deze eigenschappen sterker ontwikkelen, maar dat is dus niet het geval. Vanuit mijn eigen ervaringen, waar ik voorheen enkel in heterorelaties heb gezeten en nu in een lesbische relatie, heeft de sekse van de ander weinig te maken met hoe de relatie verloopt. Het is nog steeds even liefdevol en tegelijkertijd keihard werken.

Mocht je gehoopt hebben dat na het lezen van dit artikel je zou lezen dat jouw relatie of geaardheid zou zorgen voor een grotere slagingskans voor je relatie, dan heb ik helaas een conclusie die toch meer werk van je verwacht. Compassie en empathie zijn enorm belangrijk voor je relatie(s). Stel vragen en luister naar de antwoorden. Probeer te bedenken waar iemand vandaan komt, hoe je partner heeft leren communiceren en vraag wat een ander bedoelt. Verplaats jezelf zo veel mogelijk in de ander. Wees begripvol en ga uit van het beste.

​​ Bronnen
1 Toussaint, L., & Webb, J. R. (2005). Gender differences in the relationship between empathy and forgiveness. The Journal of Social Psychology, 145, 6, 673. doi:10.3200/SOCP.145.6.673-686.
2 Frick, P. J., O’Brien, B. S., Wootton, J. M., & McBurnett, K. (1994). Psychopathy and conduct problems in children. Journal Of Abnormal Psychology, 103(4), 700-707. doi:10.1037/0021-843X.103.4.700.
3 Connolly, C., & Sicola, M. K. (2005). Listening to lesbian couples: communication competence in long-term relationships. Journal of GLBT Family Studies, 1, 2, 143- 167. doi:10.1300/J461v01n02_09.

Geschreven door Dunya Heijt

Dit is Dunya Heijt. 32 jaar, woonachtig in Brabant en van origine sales- en marketing manager, maar al sinds haar 12e levensjaar schrijfster van poëzie, korte verhalen en creëert spoken word. Schrijft onder de naam ‘woordstuntelaar’ en is nieuwsgierig van aard. Een buitengewoon bijzondere interesse voor de psyche van de mens. Altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling, effectiviteit en creëren vanuit de essentie van het zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *