Soms je lig je ’s nachts van de ene kant van het bed naar de andere kant te woelen. Je denkt aan die belangrijke vergadering van morgen en denk dat je niet goed genoeg bent voorbereid.  Of je hebt een belangrijk tentamen en vraagt je af of je het wel gaat halen.
Meestal is het ook nog zo dat je van de ene piekergedachte naar de andere piekergedachte gaat. De gedachte belooft vaak een oplossing en sleurt je weer in een ander verhaallijn.


Dit noemen we ook wel dwangmatig piekeren. Dit is sowieso al vervelend, maar zeker ’s nachts als we onze rust meer dan nodig hebben. Dus wat doen we hieraan?

Vandaag ga ik je meenemen in dit fenomeen van ’s nachts piekeren en geef je een aantal tips hoe je dit piekeren kan verminderen.

Hoe ontstaat piekeren ’s nachts?
Als allereerste ben je waarschijnlijk al een piekeraar, hoewel er ’s nachts vaker gepiekerd wordt door iedereen. Iets in je denkt, ah, nu pas hebben we tijd om te gaan piekeren en dus ga je piekeren.

Dus een stukje hiervan is dat je letterlijk ‘’de tijd’’ hebt. Een ander stuk hiervan is dat je ’s nachts geen tijd hebt om actie te ondernemen. Want, piekeren wordt vaak verholpen door het probleem weg te halen door actie te ondernemen en ’s nachts in bed kan dat niet. En voila dwangmatig piekeren is geboren.

Maar er is nog een derde aspect. Namelijk, dat we door de prikkels van de hele dag, moeilijker kunnen relativeren en helder kunnen denken. En, juist, daar hebben we weer slaap voor nodig. Dit is de zogenaamde vicieuze cirkel waar veel van ons allemaal wel eens in komen te zitten.

Maar geen nood, er zijn zeker wel dingen die we kunnen doen om ’s nachts piekeren te laten stoppen of te verminderen.

Als je het niet direct kan veranderen, laat het dan los!
Ja, hallo Lucas, dat kan ik ook wel verzinnen. Ja, dat geloof ik, maar weinigen doen het, daarom herinner ik je er nog eens extra aan. Het loslaten van gedachten gaat op het moment dat je een sterke intentie uitzet en hebt om dit daadwerkelijk te doen.

Zie in dat de piekergedachten je niks brengen. Of nou ja, ze geven je stress, een slechte slaap en een ochtendhumeur. Op het moment dat je dat tegen jezelf verteld gaat zelfs het onderbewuste meewerken en zul je sneller in slaap vallen.

Toch is hier vaak wel wat oefening voor nodig. Dit is het zogenaamde bewuste loslaten van piekergedachten. Inzicht krijgen is een vorm van onbewust loslaten, probeer beide zo toe te passen.

Gebruik je lichaam om het piekeren te stoppen en tot rust te komen
Dit heb ik geleerd van Eckhart Tolle. De meeste mensen kennen hem wel en of je nu wel in spiritualiteit gelooft of niet, het feit is wel dat het werkt.

Namelijk op het moment dat je je focus en energie richt op het lichaam verdwijnen de piekergedachten langzaam en kom je meer in het hier en nu terecht. In het huidige moment is er geen verleden en toekomst en dus ook geen piekergedachten.

Oefening:
Leg je linkerhand op je hart en adem voor twee minuten rustig in en uit. Voel al dat het zachter wordt en je meer ontspannen bent. Leg dan langzaam de focus op je benen of op je voeten. Een ander lichaamsdeel is ook goed, maar de meeste emoties spelen zich in het bovenlichaam af en dat kan voor extra piekergedachten zorgen.

Voel hoe je langzaam rustiger wordt en de piekergedachten minder opkomen. Probeer nu nog dieper in je lichaam te gaan en voel daarbij dat er meer rust en stilte je emotionele systeem komt. Doe dit op een ontspannen manier voor 5 tot 7 minuten.

Kom daarna weer terug uit de oefening en zeg tegen jezelf, ik heb vertrouwen dat het goed komt en ik ga nu rustig slapen.

Schrijf alle piekergedachten op met eventuele oplossingen
Een andere manier om piekeren te stoppen als je wilt slapen is door op te schrijven wat je allemaal dwars zit. Of in ieder geval wat je nu dwars zit.

Alleen het opschrijven, het aandachtig opschrijven van je piekergedachten kan al ontladend werken. Het heeft een beetje hetzelfde effect alsof je tegen je beste vriend aan het praten bent. Jij dus! En dat lucht altijd lekker op toch?

Daarnaast kun je ook eventuele oplossingen opschrijven. Want wie oplossingen heeft is minder gauw geneigd daar nog over te piekeren. Nu, is het wel belangrijk dat je daarna de intentie uitzet om het echt los te laten. Gebruik hier ook de tip van hierboven voor. Wedden dat je gaat slapen nu?

Als de emoties hoog zijn omarm je pijn dan
Emoties en gedachten zijn een team dat samenwerkt. Als je bepaalde emoties hebt dan zul je relevante gedachten hebben met betrekking tot die emotie. Als je gedachten hebt, dan zal dat relevante emoties opwekken. Dit is een cirkel en een mechanisme die bij iedereen hetzelfde is. Vandaar ook dat mensen met trauma’s er moeilijk uit komen, omdat de onverwerkte emotie een stormvloed aan negatieve gedachtes maakt die haast niet meer uit te zetten zijn.

Zo is het ook vaak met piekeren. We kunnen over kleine dingen piekeren, maar we kunnen ook piekeren vanuit onverwerkte emoties en dat toevallig die dag die emoties net getriggerd hebben.

Maar hoe doorbreek je die cirkel en dat mechanisme dan?
Dat is vrij simpel en werkt snel. Het zogenaamde omarmen. Je hoort het wel eens mensen zeggen, maar wat betekent het nou precies en hoe werkt het?

De pijn en onverwerkte emoties zitten vaak bij het buikgedeelte. Ons zogenaamde emotiecentrum. Dat is de plek waar we moeten wezen…

Ga met je focus en je bewustzijn naar het gebied van je buik en voel waar de emotie het ergst is, dat kan een klein of een groot gebied zijn. Pak het denkbeeldig en gevoelsmatig beet en troost het alsof het je eigen kind is. Spreek het toe en stel het gerust.

Vaak merk je al direct verandering, wordt de emotie rustiger, waardoor de piekergedachten minder zullen zijn.

Niet alleen heel je de pijn uit het Nu, maar ook uit het verleden. Het is een simpele en krachtige oefening die bij alle vormen van innerlijk pijn te gebruiken is.

Benieuwd naar meer tips van deze auteur? Bezoek www.iwillhelpyou.nl en misschien vind je daar de oplossing of tip die je zoekt.

 

 

Geschreven door Lucas van Wateringen

Ik ben lucas van wateringen, 41 jaar en woon de krimpenerwaard. Ik had een heftig leven tot 10 jaar geleden en ben toen mijn mentor/coach tegengekomen en die heeft me er helemaal uitgehaald. In die 10 jaar dat ik bij haar zat heb ik ontzettend veel geleerd over hoe je mensen kunt helen. Daarnaast heb ik cursussen gevolgd over NLP en Coaching. Dit allemaal te samen probeer ik weer te geven op mijn website (https://www.iwillhelpyou.nl) Hopelijk help ik jullie daarmee naar een betere versie van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *