Voel jij je regelmatig heel somber, lusteloos en ongeïnteresseerd en kun je nergens meer écht van genieten? Dan ben je misschien wel depressief. Het is belangrijk om niet met klachten door te blijven lopen, want dan kan het verergeren. Maar hoe weet je of je depressief bent en hoe ga je hiermee om? Je leest het in dit artikel.

Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische aandoening die invloed heeft op je stemming, gedachten en gevoelens. Het is een stemmingsstoornis waarbij je je neerslachtig voelt, het gevoel hebt dat je niets waard bent, geen energie hebt en vermoeid bent, negatieve gedachten hebt en veel piekert.

Niet bij iedereen duurt een depressieve periode even lang. De klachten verschillen dan ook per persoon. Sommige mensen hebben tijdens een depressie stemmingswisselingen: ze voelen zich bijvoorbeeld tijdelijk heel erg somber en daarna een tijdje juist heel erg vrolijk en energiek.

Wat veroorzaakt een depressie?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een depressie. Zo hebben mensen soms last van een winterdepressie, in de periode dat de zon vroeg ondergaat. Maar ook andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt, zoals vervelende ervaringen – bijvoorbeeld op sociaal gebied – of heftige gebeurtenissen in je jeugd. 

Hoe herken je een depressie?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je een depressie kunt herkennen. Je voelt je bijna dagelijks neerslachtig en hebt nergens zin in. Ook heb je minder interesse in activiteiten en beleef je bijna nergens meer plezier aan. Je bent misschien ook depressief als je aankomt of afvalt en meer of minder eetlust hebt. Ook een verstoord slaapritme en een opgejaagd of juist afgeremd gevoel kunnen duiden op een depressie. 

Voel je je waardeloos of heb je onterechte schuldgevoelens? Kun je minder goed nadenken, je niet goed concentreren en ben je besluiteloos? Ook dat kunnen symptomen van een depressie zijn. Trek meteen aan de bel als je je wanhopig voelt en rondloopt met zelfmoordgedachten en fantasieën over een zelfmoordpoging, zonder dat je daadwerkelijk van plan bent dit te doen. 

Hoe ga je om met depressie?

Voel je je somber en denk je dat je depressief bent? Raadpleeg bij twijfel over je gemoedstoestand je huisarts. Die kan je misschien zelf helpen bij lichte klachten of bij ernstige klachten doorverwijzen naar een psychotherapeut. Met een intakegesprek onderzoekt de psychotherapeut wat je klachten zijn en stelt hij of zij een behandelplan op. Een behandeling krijg je mogelijk vergoed vanuit een psychologische zorg vergoeding. Het is handig om dit vooraf te checken bij je zorgverzekeraar, zodat je weet waar je aan toe bent. 

Nieuwe premies zorgverzekering in 2023

Vanaf 2023 gaan er weer nieuwe zorgpremies in. Ook in de dekking van de basisverzekering komen er mogelijk veranderingen aan. Zo staat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg ter discussie. In november maken zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekering 2023 bekend. 

 

Geschreven door Independer

Een zorgverzekering die ook je medicijnen vergoedt? Een groenere energieleverancier? Of de beste hypotheek? Wat je ook nodig hebt, wij maken vergelijken leuk en gemakkelijk. We doen niets liever dan complexe keuzes eenvoudig maken. Dat bespaart je veel uitzoekwerk en onder de streep meestal flink wat premie. Hoe goed het voelt als je bespaart met de zekerheid dat je je zaken beter hebt geregeld? Dat weet je pas als je het gewoon eens probeert. Start daarom vandaag nog. Welkom bij Independer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *