Psychologie is een ontzettend populaire studie en een vakgebied waar veel mensen in werken. Als psycholoog kan je voor de richting klinische psychologie kiezen, waarbij je veelal komt te werken met mensen met een psychologische stoornis, zoals een depressie. Bij deze richting denken mensen ook al snel aan psychiaters. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen een psycholoog en een psychiater? Wij zochten het voor je uit!

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog kan verschillende studierichtingen hebben gevolgd en daarom allerlei verschillende beroepen uitoefenen. Omdat we in dit artikel psychologie en psychiatrie vergelijken focussen wij ons op de psycholoog met een specialisatie in klinische psychologie. Dit is dus een basispsycholoog met een universitaire diploma die gespecialiseerd is in psychische stoornissen. Denk hierbij aan angststoornissen, depressie of bijvoorbeeld schizofrenie.

Als iemand met psychische problematiek bij een psycholoog komt, wil de psycholoog vaak eerst weten waar de problemen door veroorzaakt worden. Door middel van diagnostiek kan eventueel een diagnose gesteld worden. Daarna wordt er een behandelplan met de cliënt opgesteld. Een basispsycholoog kan vervolgens als medebehandelaar de klachten van de cliënt behandelen. Een basispsycholoog kan bij diverse bedrijven werken. Denk bijvoorbeeld aan instellingen binnen de GGZ of binnen een psychiatrisch ziekenhuis.

Wat doet een psychiater?

De psychiatrie houdt zich bezig met ‘geestesziektes’. Een psychiater heeft de zesjarige Universitaire studie geneeskunde gedaan en ervoor gekozen zich te specialiseren in de ziektes van de geest. De specialisatie tot psychiater duurt 4,5 jaar. Tijdens de specialisatie wordt gekozen uit één van de volgende drie richtingen; kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie of ouderenpsychiatrie.

LEES OOK:
Fantoompijn: Zit het Tussen de Oren?

Mensen met ernstige psychiatrische problematiek komen vaak bij een psychiater terecht, omdat deze zowel medicatie als andere behandeling kan bieden. Een psychiater zal middels diagnostisch onderzoek eerst onderzoeken waar de problematiek vandaan komt. Hierna kan eventueel een diagnose gesteld worden. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Een psychiater kan vervolgens als hoofdbehandelaar de behandeling beginnen. De psychiater kan therapie bieden, maar ook medicatie voorschrijven. Een psychiater kan werkzaam zijn bij verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een psychiatrisch ziekenhuis, of in de jeugdzorg. Een psychiater kan ook een eigen praktijk beginnen, waarbij de behandelingen vergoed worden door zorgverzekeraars.

Verschillen

Een basispsycholoog heeft tijdens de psychologie opleiding verschillende richtingen van de psychologie bestudeerd. Hierdoor hebben ze ook kennis van sociale psychologie, neuropsychologie en ontwikkelingspsychologie. De psychiater heeft een geneeskunde opleiding als achtergrond. Hierdoor heeft hij/zij veel kennis van functies in het lichaam en bezit de psychiater ook veel kennis van de relatie tussen lichaam en geest.

Een basispsycholoog kan geen hoofdbehandelaar zijn. Een GZ-psycholoog kan wel een hoofdbehandelaar zijn. Eerder schreven we al over de verschillen tussen de GZ-psycholoog en de basispsycholoog. Psychologen mogen echter nooit medicatie voorschrijven, ook de GZ-psychologen of klinisch psychologen mogen dit niet. Omdat de psychiater een medische opleiding heeft gehad, mag deze wel medicatie voorschrijven. Ook mag een psychiater een diagnose stellen. Een basispsycholoog mag dit niet. Klinische psychologen of GZ-psychologen kunnen wel een diagnose stellen.

LEES OOK:
Wat is...het verschil tussen een psycholoog en orthopedagoog?

De psycholoog en psychiater kunnen ook verschillende behandelmethoden prefereren. Een psychiater behandelt cliënten veelal vanuit een medisch perspectief. Psychologen hebben, afhankelijk van hun verdere opleiding, wellicht een ander perspectief. Zo zullen sommige psychologen systeemgericht werken en de omgeving intensief betrekken bij de behandeling. Andere psychologen behandelen wellicht vooral met cognitieve gedragstherapie. Tijdens de opleiding voor psycholoog ligt de nadruk veel meer op de gesprekstechnieken die ingezet worden tijdens behandeling.

Overeenkomsten

Zoals jullie hierboven kunnen lezen zijn er echter ook diverse overeenkomsten tussen de psycholoog en psychiater. Zo zijn er diverse voorbeelden te vinden van overeenkomsten tussen de werkwijze van een psychiater en psycholoog. Voor beiden is het van belang om de hulpvraag van de cliënt in kaart te brengen, gedegen diagnostiek uit te voeren, een behandelplan te maken en daarna te starten met de behandeling.

Daarnaast zijn zowel de psycholoog als psychiater geïnteresseerd in hoe de menselijke geest werkt. Ze hebben niet voor niets beiden gekozen om zich te specialiseren in psychische stoornissen. Zowel de psycholoog als psychiater hebben een academische achtergrond. Uiteindelijk zullen psychologen en psychiaters daarom vaak samenwerken in multidisciplinaire teams. In deze teams wordt zo optimaal gebruik gemaakt van de specialiteiten van deze beroepsgroepen.

Geschreven door Marleen Hoek

Na de bachelor Psychologie wilde Marleen zich verder specialiseren in kinderen en jongeren. Ze heeft de master Child and Adolescent Psychology behaald aan de Universiteit Leiden. Ze werkt nu als begeleider, waarbij ze kinderen met diverse problematiek helpt. Als redacteur bij PsyBlog houdt Marleen zich bezig met recente ontwikkelingen in de psychologie. Daarnaast heeft ze een grote interesse in psychopathologie en sociale psychologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *